Nieuws

De bijwerkingen van NIRP

Helaas bestaat er geen FDA die de medicijnen keurt, die centrale banken de markt toedienen, schrijft JP Morgan.

Al meer dan 100 jaar reguleert de FDA de farmaceutische industrie in de VS. Een medicijn mag pas verkocht worden als dit bewezen veilig en effectief is. Helaas bestaat er geen FDA voor de medicijnen die centrale banken de markt toedienen, schrijft JP Morgan. De meeste middelen waren succesvol in het stabiliseren van de markten, maar faalden in het stimuleren van groei. 

In plaats van zich af te vragen in hoeverre het monetaire beleid effect heeft op de reële economie, dienen de centrale banken steeds exotischer middelen toe, onlangs kwam de ECB met de introductie van een negatieve korte rente (NIRP, of negative interest rate policy).

Om te beoordelen of dit veilig en effectief is, moet eerst duidelijk worden hoe NIRP de eurozone zou moeten helpen en wat mogelijke bijwerkingen zijn. Volgens een simpel model zou een negatieve korte rente moeten doorwerken in alle rentetarieven in de kapitaalmarkt. Banken verlaagden hun rente op spaardeposito’s en kredieten.

Heftige ontwenningsverschijnselen

De lagere leenkosten zouden particulieren en bedrijven moeten aanzetten tot het lenen van meer geld.

Er zitten echter de nodige bijwerking aan NIRP.

  • Banken willen geen negatieve spaarrente, omdat spaarders dan hun geld weg kunnen halen. Dit gaat ten koste van de winst.
  • Er zitten diverse negatieve inkomenseffecten aan NIRP. Spaarders krijgen een lagere rentevergoeding.
  • Een korte rente stimuleert de consumentenbestedingen, maar veel spaargeld heeft een lange termijn doel. Dat zal dus eerder als cash, of belegging worden aangewend, dan in de reële economie worden gepompt. 
  • Een onuitgesproken doel van de ECB is de euro te verzwakken, dat jaagt de inflatie op door hogere importprijzen en gestegen exporten. In de wereldeconomie is dit echter een zero-sum game
  • Alle onconventionele stimulering heeft als bijwerking, dat het vertrouwen in de economische groei ondermijnd wordt en de onzekerheid toeneemt. Consumenten en bedrijven maken zich zorgen dat er iets grondig mis is met de economie, als centrale banken zulke extreme maatregelen nemen. 

De ontwenningsverschijnselen van dit medicijn kunnen heftig zijn. JP Morgan ziet ook een gevaarlijk neveneffect op de lange termijn. Langdurige lage rente drijft de assetprijzen en ook de huizenprijzen op. Mocht de economie aantrekken en inflatie stijgt weer, dan kan een krapper beleid leiden tot een crash in de te duur geprijsde assets.

Just say No

De Europese economie lijkt juist aardig te herstellen, zonder de bemoeienis van de monetaire artsen, maar dankzij de lage olieprijzen, een lage euro, aantrekkende vraag en minder bezuinigingen.

De Fed overweegt gelukkig nog geen toediening van NIRP, dankzij aantrekkende werkgelegenheid en inflatie. NIRP lijkt eerder economische zwakte te brengen, dan herstel. Mocht de Fed ooit het overwegen, dan hoopt JP Morgan dat de centrale bank simpelweg nee zegt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus