Nieuws

Pioneer adviseert EM debt

Giles Bedfort van Pioneer Investments breekt een stevige lans voor schuld uit de opkomende markten.

De Amerikaan Giles Bedfort, vice-president van asset manager Pioneer Investments, was recent in het land als een van de sprekers op het seminar Met een actieve blik op de wereld, georganiseerd door Alpha Research.

Onderwerp van zijn speech waren de beleggingskansen van EMD, schuld uit de opkomende wereld. Daar hebben ze bij Pioneer Investmenst eigenzinnige gedachten over.

In passieve beleggingsoplossingen ziet Bedfort helemaal niets. "De verschillen in corporate governance en staatsbemoeienis tussen de opkomende landen zijn zo enorm dat alleen actief management winst kan opleveren. Dat lijkt me een no brainer."

Valkuilen

Opkomende schuld biedt volgens Bedfort goede beleggingskansen, mits een aantal 'fouten' niet worden gemaakt. Zo zit Pioneer zwaar onderwogen in opkomend staatspapier. Bedfort legt uit: "Politici zijn moeilijk te vertrouwen. Zij leggen verantwoording af aan de Wereldbank maar niet aan obligatiehouders. Ook gaan overheden in de regel slechter met geld om dan bedrijven.

Daarnaast is Pioneer ook huiverig om schuld in lokale valuta's te kopen. "De valutacomponent bepaalt voor een belangrijk deel het rendement van beleggen in de opkomende markten. Het biedt kansen, maar ook grote risico's."

De grootste daarvan is de overheersende rol die centrale banken ook in de opkomende markten vervullen. Volgens Bedfort staan veel van de centrale banken in de opkomende markten op het punt extra te verruimen, en daarmee de eigen munt te verzwakken. "Daarom prefereren wij EMD in harde valuta's."

Verschil in monetaire speelruimte

Ruimte voor QE in de opkomende wereld
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rijke keuzemogelijkheden

Binnen de bedrijfsobligaties heeft Pioneer Investments een sterke voorkeur voor high yieldobligaties, het risicovollere soort. Dat maakt maar liefst 35% van het fonds Pioneer Funds Emerging Markets Bond uit.

Reden? "High yield is een grotere markt dan investment grade. Het is ook een less perfect market. Aangezien wij voor mispricings gaan, is high yield interessant. Zo kijken we met veel belangstelling naar bedrijven die voor het eerst de markt op gaan en die risicovoller worden beoordeeld dan ze in werkelijkheid zijn," aldus Bedfort.

Uiteraard letten ze bij Pioneer ook op de risico's van de verschillende opkomende landen. Daar begint het beleggingsproces mee. China, India, Rusland, Nigeria en Brazilië hebben om verschillende redenen de voorkeur. Zo is Braziliaanse schuld volgens Bedfort bijzonder goedkoop, terwijl India juist kansen biedt omdat het land zo hard groeit.

Afrikaanse favoriet

Nigeria heeft last van de olieprijs, maar moderniseert in snel tempo en is niet voor niets de Afrikaanse favoriet van de Wereldbank. Rusland is natuurlijk net als Nigeria niet blij met de huidge olieprijs, maar beschikt over grote financiële reserves.

Bedfort: "De grote kracht van deze beleggingscategorie is de enorme hoeveelheid en verscheidenheid van landen waar je als belegger actief kan zijn. De keuze is uit zowel grondstoffenexporteurs als -importeurs, uit landen met veel en met weinig schuld, met lage of hoge groei. De keuzemogelijkheden zijn riant."

Pas op voor Turkse schuld

EMD-favorieten van Pioneer investments
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Toekomstrisico's

In de afgelopen vijf jaar deed EMD het met een gemiddeld rendekent van 10% per jaar geweldig. Vorig jaar was met 4% iets minder, maar nog altijd positief.

Bedfort blijft enthousiast over opkomende schuld, al sluit hij zijn ogen niet voor de twee belangrijkste risico's die de toekomstige EMD-rendementen volgens hem bedreigen. De eerste is de Amerikaanse rente die niet hard moet gaan stijgen.

Als dat gebeurt, dan heeft dat volgens Bedfort een sterke negatieve impact. Ook de olieprijs moet niet te lang te laag blijven. "Dan komen Rusland, Brazilië  en Nigeria onder nog meer druk te staan." 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus