Nieuws

Pimco verlaagt verwachtingen

De markten worden dit jaar bepaald door drie C's: China, centrale banken en commodities. Pimco verlaagt de verwachtingen

De markten worden dit jaar bepaald door China, centrale banken en commodities. Elke drie maanden bespreken de beleggingsexperts van Pimco de verwachtingen voor de komende zes tot twaalf maanden. Naar aanleiding van dit overleg heeft de vermogensbeheerder de economische verwachtingen voor dit jaar verlaagd met een kwart procentpunt. Men verwacht nu een reële wereldwijde economische groei in 2016 van tussen de 2%-2,5%. Onder de oppervlakte van deze lagere economische groei schuilt een multi-speed economie met hele verschillende facetten. Die divergentie zorgt voor spanningen, volatiliteit, risico’s en kansen.

Het goede nieuws: er komt geen recessie
Naar aanleiding van de groeivertraging denkt Pimco dat de Fed dit jaar hooguit een tot twee keer de rente verhoogt. Eerder ging men nog uit van drie keer. De centrale banken lopen tegen de grenzen aan van het uiteenlopende beleid. De dollar stijgt en de depreciatie van de Chinese munt heeft ook negatieve invloed op de monetaire omstandigheden. Pimco schat het risico op een recessie in de VS of de wereldeconomie beduidend lager in dat de waarderingen op de aandelen- en obligatiemarkten. De waarderingen lijken redelijk fair, maar er is nog altijd value te vinden. De specialisten van Pimco verwachten nog meer volatiliteit in de markt. 

Drie C’s zetten de toon
De financiële markten en de vooruitzichten voor de economie worden dit jaar vooral bepaald door China, centrale banken en commodities. De signalen op deze drie terreinen lijken wel ter verbeteren, maar alle drie de factoren hebben de potentie om beleggers te verrassen. Voor China is het belangrijk om de kapitaal stromen nauwlettend in de gaten te houden. Wat olie betreft lijkt het ergste achter de rug te zijn. Centrale banken kunnen met een ruimer beleid nog altijd de assetprijzen, groei en inflatie ondersteunen. Vanwege deze onzekere factoren acht Pimco het van het grootste belang om zorgvuldig en conservatief de portefeuilles samen te stellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?