Nieuws

Sterke fondsoutflow in februari

Beleggers verkochten in februari voor 24,5 miljard euro aan Europese fondsen. Vooral obligatiefondsen gingen de deur uit.

Het even onstuimige als zwakke begin van het beursjaar 2016 heeft zijn invloed gehad op de Europese fondsflows in februari. Die waren negatief. In totaal boekte de Europese fondsenindustrie vorige maand een outflow van 24,5 miljard euro.

Vooral obligatiefondsen (-11,5 miljard euro) gingen de deur uit. De andere verliezers waren aandelenfondsen (-8,4 miljard euro), mixfondsen (-5,8 miljard euro) en in veel mindere mate de zogenoemde 'andere producten'(-0,8 miljard euro).

Populaire geldmarktfondsen

Winnaars waren er ook. Indexproducten (+1,1 miljard euro) beleefden opnieuw inflow, gevolgd door vastgoedfondsen (+0,6 miljard euro) en - toch wel opmerkelijk - grondstoffondsen (+0.3 miljard euro).

Maar net als in januari (+13,6 miljard euro) ging in februari (+2,8 miljard euro) het meeste nieuwe geld naar geldmarktfondsen. Vooral eurogenoteerde geldmarktfondsen (+5,5 miljard euro) waren gewild. Dat ging vooral ten koste van dollarfondsen (-4,9 miljard euro). 

In totaal verloren de in Europese genoteerde beleggings fondsen in de maanden januari en februari 2016 voor 30 miljard euro aan vermogen. 

Fondswinnaars en -verliezers van  februari 2016

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Binnen de beleggingscategorieën, die in februari nog wel het hoofd boven water wisten te houden, waren naast de verschillende geldmarktfondsen de langlopende absolute returnfondsen favoriet. Ook Amerikaanse obligatie's (+0,9 miljard euro) en Franse aandelen (+0,7 miljard euro) bleken gewild. 

Kooplijstje

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum werden Europese bedrijfsobligatiefondsen (-2,1 miljard euro) na de eerder genoemnde in US dollar genoteerde geldmartfondsen vorige maand getroffen door de hoogste outlow. Ook Japanse aandelen (-1,7 miljard euro) en absolut return low (-1,7 milard euro) waren niet geliefd.

In de verkoop

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wel weer knap hoe Blackrock zijn fondsverkopen ook in februari op peil hield.

Sterk Blackrock


naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus