Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Indiase aandelen duurder maar beter

India en Japan, daar moeten belegger nu zijn, aldus Azië-belegger Athur Kwong. In China zijn managers bang voor de overheid.

Arthur Kwong maakte eens een bijeenkomst mee met Chinese en Indiase zakenlieden. De Chinezen sarden de Indiërs met hun magere medailleoogst tijdens Olympische Spelen. "Wij wonnen 51 gouden medailles in 2008 in Beijing," zei er een.

"Stel je voor, Olympische Spelen in New Delhi. Hoeveel zouden jullie er winnen? Eén? Twee?"Gelach onder zijn landgenoten. "Wij hebben niet zoveel medaillewinnaars, nee," repliceerde een Indiër. "Maar wij zorgen tenminste goed voor ze. Jullie weten niet eens meer hoe ze heten."

De Chinezen vielen stil, want ze wisten dat hij gelijk had. "China behandelt zijn topatleten zoals de DDR vroeger deed," zegt Kwong. "Vanaf hun vierde moeten ze keihard trainen, als ze hun medailles hebben gewonnen worden ze bij het grofvuil gezet en op hun 35ste zijn ze fysiek en geestelijk helemaal opgebrand."

India boven China

De geboren en getogen Hongkong-Chinees zit vol met zulke anekdotes, die hij met zichtbaar plezier vertelt. Kwong woont en werkt nog steeds in Hongkong. Bij BNP Paribas Investment Partners, als hoofd Asia-Pacific Equities.

Aziatische beleggingen zijn goedkooper

Aziatische aandelen zijn goedkoop in vergelijking met Amerikaanse en Europese beursfondsen, stelt hij. Kijk maar naar hun koers-winst- en koers-boekwaardeverhoudingen (zie beide grafieken). "Nu is het moment om in te stappen,"vindt Kwong. Azië staat volgens hem klaar voor een lange groeispurt.

"Het verstookt een derde tot de helft van alle olie op aarde, maar moet bijna alles importeren. Daarom profiteert het van de huidige lage olieprijs."Vroeger prefereerde hij het Chinese groeimodel.

"Tegenwoordig dat van India. Het is een democratie, de bevolking is veel jonger. Maar vooral die relaxede levenshouding trekt mij aan. Ik geloof dat die de toekomst heeft." Voor beleggers is dat niet op voorhand duidelijk. De Indiase beurs kwakkelt al jaren en keerde onlangs zelfs officieel terug naar de status van bear market. Indiase aandelen waren bovendien duur.

Indiase aandelen waren te duur

Staat duikt overal op

De koers-winstverhoudingen dalen de laatste tijd weliswaar tot hun historisch gemiddelde, maar een verdere daling behoort tot het eveneens historische patroon van de Sensex, de Indiase beursgraadmeter. Toch is Arthur Kwong al enige tijd overwogen in Indiase aandelen.

"De beste Indiase bedrijven worden veel beter gerund dan de meeste Chinese en ze lopen niet aan de leiband van de staat." Begrijp hem niet verkeerd: China telt nog steeds heel veel goede bedrijven voor beleggers.

"Ik ben overwogen in Chinese verzekeraars, internet- en high-techbedrijven." Maar het land is teveel een zwarte doos. De staat duikt overal op, op de meest verrassende manieren en momenten.

Yen maakt Japan goedkoper

Ook in boardrooms: liefst 34 Chinese CEO’s verdwenen vorig jaar spoorloos, of werden opgepakt voor onderzoeken. Sommige van hun bedrijven vielen daarna, heel toevallig, in handen van SOE’s (State Owned Enterprises).

"Dat zou ook Jack Ma van Alibaba kunnen overkomen," zegt Kwong. "Chinese topmanagers zijn bang." Volgens hem is van de meest vermogende Chinezen een derde spoorloos dan wel gevangen gezet en nog eens een kwart naar het buitenland uitgeweken. Nee, dan India.

"Indiase managers zijn heel open. Ze vertellen je meteen wat hun problemen zijn. Soms moet je ze daarin zelfs afremmen. I love that!" Kwong is ook erg bullish over Japan. "De gedevalueerde yen maakt Japan veel goedkoper. Dat trekt bijvoorbeeld veel toeristen aan."

Hongkong ontvangt jaarlijks 38 miljoen toeristen. Het veel grotere Japan slechts 22 miljoen, maar dat aantal groeit wel snel. "Japanse huizen zijn nu veel aantrekkelijker als belegging dan Chinese. Het huurrendement ligt op 6 tot 7%. In Hongkong is dat 2,5%."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen