Nieuws

Wel of geen liquiditeitsprobleem?

Men maakt zich zorgen over de liquiditeit op de obligatiemarkten, maar volgens sommigen is er niets aan de hand.

Men maakt zich zorgen over de liquiditeit op de obligatiemarkten, er gaat geen dag voorbij of iemand zegt er wel iets over. Een aantal onderzoekers beweert echter dat er geen reden is om zich hier druk over te maken, schrijft Business Insider

Bijvoorbeeld Matteo Aquilina en Felix Sontheim van de Financial Conduct Authority stellen dat er geen significante verslechtering is van de liquiditeit. De markt is juist meer liquide geworden. De Federal Reserve Bank of New York heeft onderzoek gedaan naar een aantal empirische gegevens over de liquiditeit en komt tot een vergelijkbare conclusie. 

Is er nu wel of niet iets aan de hand met de liquiditeit op de obligatiemarkten? Zijn de handelsmogelijkheden juist verbetert, ondanks de veranderde marktomstandigheden? Alles hangt samen met de definitie van liquiditeit, concludeert Business Insider.

Gezond liquide...
Er komt een beter plaatje tevoorschijn als gekeken wordt naar factoren zoals de bied-en-laat-spread. Die is krapper geworden, wat op een hogere mate van liquiditeit duidt. Het dagelijkse handelsvolume is ook gestegen en de handel heeft minder impact op de prijs. Allemaal factoren die pleiten voor een gezonde liquide markt.

...maar niet altijd
Maar de meeste beleggers maken zich zorgen over grote handelsposities en mogelijkheden om daarin te handelen als de markten omlaag gaan. En op die terreinen lijkt de obligatiemarkt er veel slechter voor te staan. De gemiddelde omvang van individuele handel ligt 40% lager dan tijdens de piek van de obligatiemarkten. Institutionele beleggers willen de mogelijkheid hebben grote verkoopopdrachten te plaatsen. Snelle wijzigingen in grote posities ligt echter moeilijk en dan klagen beleggers over een gebrekkige liquiditeit.

Dan zijn er ook de pieken in volatiliteit, die vaker voorkomen dan in het verleden. En als er zo’n piek is, dan verdampt de liquiditeit in de markt ineens. Ook al is er dus doorgaans geen gebrek aan liquiditeit, dat is er wel in tijden van marktstress, stelt Deutsche Bank. Daar zijn wel een aantal verklaringen voor. Banken zijn beperkt in hun rol als schokbreker, omdat zij niet meer zoveel obligaties op hun balans mogen zetten in roerige tijden. Liquiditeitsvertrekkers, zoals high frequency traders, zijn in het gat gestapt dat brokers hebben achtergelaten, maar de vraag is of zij volatiliteit dempen of juist versterken.

En ondertussen is de obligatiemarkt sterk in omvang gegroeid, omdat bedrijven willen profiteren van de lage rente. Het liquiditeit-vraagstuk is complex. Bij de volgende discussie over het onderwerp, vraag uzelf af: waar heeft men het over en wat bedoelen zij met liquiditeit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's