Nieuws

De beste asset allocators van 2016

Gisteren werden de winnaars bekend van de Asset Allocatie Awards, voor het eerst uitgereikt door IEXProfs en Alpha Research .

Gisteravond reikten IEXProfs en Alpha Research voor het eerst de Asset Allocatie Awards uit. Dat gebeurde op de 17e verdieping van Hotel Ramada Apollo in Amsterdam. De genomineerden waren al langer bekend.

Het consensusonderzoek van het afgelopen jaar, waarvoor Eelco Ubbels van Alpha Research inmiddels 66 asset allocatie-publicaties bekijkt, laat zien hoe assetmanagers omgaan met hun publicaties en - nog belangrijker - hoe vaak ze het bij het rechte eind hebben. Ofwel, hoe goed zijn ze in het verslaan van de consensus?

Hier zijn de winnaars. Dit zijn de allerbeste asset allocators van het jaar in de vier rapportcategorieën.

1. Beste assetallocatierapport
Asset Allocation Views van J.P. Morgan Asset Management

2. Beste aandelenallocatierapport regio
Maandbericht beleggen van ING Investment Office

3. Beste obligatie-allocatierapport
Credit The Beacon van LGT Capital

4. Beste assetallocatierapport overall
On the markets van Morgan Stanley

Strenge regels

Maar hoe zijn de winnaars bepaald? Eelco Ubbels houdt al meer dan drie jaar asset allocatie-rapporten bij. Hij heeft voor deze prijzen gekeken welke huizen het vaakst de juiste aannames deden op het gebied van asset allocatie. De fijnmazige methodiek, die Ubbels gebruikte om de uiteindelijke winnaars te bepalen, vindt u hier.

Ubbels vertelt: “Om tot een eerlijk overzicht te komen van huizen die superieure allocatiecalls maken, heb ik de performance van de aanbevelingen gemeten. Dat is niet eenvoudig, omdat een allocatiecall niet altijd direct te vertalen is in een simpele koop of verkoop.”

Lastig is ook dat op het gros van de rapporten geen datum staat vermeld. Dat maakt het bepalen van de prestatie van veel van de aanbevelingen moeilijk. Belangrijk is dat de adviezen helder zijn en regelmatig verschijnen. Als een rapport een tijdje niet verschijnt, dan volgt uitsluiting. Alpha Research is streng.

De waarde van marktconsensus

Asset allocatie, de verdeling van de verschillende beleggingscategorieën in een portefeuille, is bepalend voor het beleggingsresultaat. Het is verantwoordelijk voor 80% van het uitieindelijke beleggingsrendement. Asset allocatie is dus veel belangrijker dan bijvoorbeeld de selectie van individuele aandelen of managers.

Om tot een optimale asset allocatie te komen, is het als belegger belangrijk om te weten wat de marktconsensus is, zegt Ubbels. "De marktconsensus is een prima tool voor beleggingscomités om hun eigen allocatiebeslissingen aan te spiegelen. Het is meteen duidelijk of je een trendvolger of een contraire belegger bent."

Die mening is ook portfoliomanager Corné van Zeijl bij Actiam toegedaan: “Het is goed om te weten wat iedereen verwacht om bij jezelf af te vragen of je wel of niet in het consensuskamp thuishoort. Consensus kan ook gebruikt worden als een contra-indicator. Zo koopt iedereen nu high yield. Dan vraag ik mij af: “Liggen de prijzen niet te hoog.”"

Contrair publiek

Opvallend was dat veel van de aanwezigen weinig op hadden met de marktconsensus. Zij zeiden de algemene marktmening vooral te gebruiken om er keihard tegenin te gaan. Zoals bijvoorbeeld François Monsee van Monsee Financial Adviesbureau: “Wie voor de consensus gaat, is verzekerd van weinig rendement. Je mag van een vermogensbeheerder verwachten dat hij handelt op basis van eigen slimme inzichten. Anders kan een klant beter een tracker kopen.”

Richard van den Brink van Today’s Group: “Ik laat de consensus links liggen. Dat is wat de grote menigte verwacht. Het is ook altijd een positief verhaal. Het is niet mijn opvatting. Aan een negatieve markt kun je als belegger in korte tijd meer verdienen dan aan de veel trager verlopende opgaande lijn. Mijn huidige overweging? Goud!”

Of zoals een andere aanwezige belegger zegt: “Consensus betekent het ontbreken van ideeën, want iedereen denkt gelijk. Probleem van vermogensbeheerder zijn is helaas dat je wel gelijk kunt hebben maar het niet meteen krijgt. Beleggen gaat om de lange termijn maar je wordt afgerekend op kortetermijnprestaties. Ja, dat is wel frustrerend."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus