Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Is er een smart bèta-bubbel?

Nee, zegt James Butterfill van ETF Securities, want hoe weet je dat nou als ETF's niet zijn onderzocht of gewaardeerd.

De man die mede aan de basis stond van smart bèta waarschuwt dat deze strategieën zo populair zijn geworden dat een smart bèta-crash niet onwaarschijnlijk is. De rendementen die met smart bèta worden behaald, zijn veel lager dan de recente performance veronderstelt.

Stijgende waarderingen zijn de belangrijkste oorzaak voor de outperformance van veel smart bètastrategieën, zo concludeert onderzoeksbureau Research Affiliates in een onderzoek dat de prestaties bekeek van zes populaire factorstrategieën tussen 1967 en 2015. Volgens CEO Rob Arnott van Research Affiliates wachten daarom in de komende drie tot vijf jaar smart bèta-beleggers teleurstellingen.

“Het is niet onwaarschijnlijk dat de populariteit van deze strategieën leidt tot een smart bèta-crash.” Arnott is de bedenker van de eerste smart bèta-indices en portfoliomanager bij Pimco. Hij is ook geen roepende in de woestijn. Ook EDHEC Risk Institute, CFA Institute en Morningstar hebben gewaarschuwd dat als steeds meer beleggers factorpremies najagen de strategieën op termijn inefficiënt zijn. 

Marktanomalieën

Doordat veel beleggers op zoek zijn naar rendement neigen zij te kiezen voor smart bèta-strategieën, die goede prestaties hebben laten zien. Dat duwt de waarderingen en prijzen van de onderliggende aandelen verder omhoog, waardoor de betere prestaties ten opzichte van de markt in het gedrang komen. Dit verschijnsel noemt Arnott alpha mirage.

Smart bèta is een containerbegrip voor beleggingsstrategieën, die buiten traditionele, marktgewogen marktindicies inspelen op marktanomalieën. ETF’s die deze strategieën aanhangen volgen doorgaans een index waarin bepaalde factoren, zoals momentum, een lage volatiliteit, smallcaps of waarde extra gewicht krijgen.

Het geld dat beleggers in smart bètastrategieën hebben gestoken wordt afhankelijk van de definitie eind 2015 geraamd op 300 tot ruim 600 miljard Amerikaanse dollar en groeit nog altijd explosief. Volgens Morningstar is de inleg tussen 2008 en 2015 verzesvoudigd, terwijl een derde van de ETF’s die vorig jaar op de markt is verschenen smart bèta betrof.

Geen bubbel

Hoofd onderzoek James Butterfill van ETF-aanbieder ETF Securities plaatst zijn vraagtekens bij het onderzoek van Research Affiliates. “Ik heb nog geen onderzoek voorbij zien komen waarin alle smart bèta en smart bèta-fondsen zijn onderzocht en juist zijn gewaardeerd. Hoe kun je zeggen dat smart bèta in een bubbel zit als er geen goede manier is bedacht om deze ETF’s te waarderen?”

Butterfill erkent dat sommige smart bèta-ETF’s onvoldoende transparant zijn en niet altijd zorgvuldig uitgewerkt. Dat komt volgens hem doordat de beheervergoedingen voor trackers hard dalen en de beleggingsindustrie nieuwe producten zoekt met meer marge, zoals smart bèta. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat smart bèta-ETF’s tot drie keer duurder zijn dan reguliere ETF’s, terwijl het niet noemenswaardig meer kost om een niet-marktgewogen index te bedenken.

Toch ziet hij vooral de voordelen. “Goede smart bèta-ETF’s systematiseren de denkwijze van succesvolle beleggers. Het is een stringente strategie, die is geformaliseerd in een passieve belegging. Elke fondsmanager kan verkeerde beslissingen nemen, terwijl smart bèta juist het menselijke element eruit filtert.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie