Nieuws

Beleggers willen alternatives

2015 was een goed jaar voor de verkoop van alternatieve producten. Dit jaar zal het niet anders zijn, schrijft Detlef Glow.

2015 was niet alleen een geweldig goed jaar voor de Europese beleggingsindustrie (386 miljard euro netto-omzet), maar het was vooral een super jaar voor mixfondsen (95,4 miljard netto omzet).

Een op de vier fondsen die vorig jaar werd aangekocht, was van het type multi-asset. 2015 was het eerste jaar (vanaf het moment dat Thomson Reuters Lipper samen de statistieken bijhouden) dat mixfondsen de best verkochte beleggingscategorie was. 

Inflow Europese fondsenindustrie in 2015

De populariteit van alternatives
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar er waren in 2015 nog meer opmerkelijke ontwikkelingen. Alternatieve producten (+89,4 miljard euro) was bijvoorbeeld de op een-na-beste verkochte beleggingcategorie. Sinds 2004 was de inflow in alternatives slechts in 2013 groter.

Het is wel interessant om te weten waarom juist alternatieve producten het vorig jaar zo goed deden. In 2014 beleefde deze categorie immers nog outflow (-0,04 miljard euro), al was die toen wel gering. 

Populaire alternatives

Alternative beleggingen niet nieuw
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Populaire alternatives

Een van de redenen van de populariteit van alternatieve producten in 2015 was de zoektocht van beleggers naar beleggingsproducten die weinig tot geen correlatie hebben met de financiële markten en ook nog eens inkomen genereren.

Dat kom je al snel in de alternatieve hoek terecht. Sinds alternatieve producten in Europa zijn gereguleerd door AIFM is het alleen maar gemakkelijker geworden alternatieve producten te kopen. 

Hoe anders was het met de populariteit van alternatives in 2014 gesteld. Verschil met 2015 was dat dividendaandelen in 2014 nog niet zo duur waren. Ook waren de markten toen minder volatiel wat beleggen in alternatives ook minder aantrekkelijk maakt.

Immers, een deel van de alternatieve beleggingen gedijt juist bij hoge marktvolatiliteit. Is die afwezig, dan komen de resultaten al snel onder druk te staan. Beleggers hadden dat in 2014 ook in de gaten en meden deze beleggingsproducten logischerwijs

Stijgende volatiliteit

Maar in 2015 was de marktsituatie veranderd. Aandelen waren allesbehalve goedkoop en beleggers anticipeerden succesvol op stijgende volatiliteit door in relevante alternatieve strategieën te beleggen. 

Ook 2016 kan een mooi jaar worden voor alternatieve producten, al is het maar omdat beleggers de neiging hebben de winnaars van gisteren te kopen. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?