Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Liever Amerikaanse high yield

Blijft high yield een populaire obligatiecategorie en waar is meer rendement te halen, in de VS of hier?

Blijft high yield een populaire obligatiecategorie en waar is meer rendement te halen, in de VS of hier? Kevin Loome, hoofd Amerikaanse credits bij Henderson Global Investors, geeft antwoord. 

De afgelopen vier jaar was high yield de meest favoriete obligatiecategorie. Blijft dat zo?
“Op dit moment is de waardering voor deze assetcategorie erg aantrekkelijk in vergelijking met andere vastrentende waarden, zoals investment grade-obligaties en staatsleningen. Voor de VS (en in mindere mate voor Europa en emerging markets) geldt nog een extra punt dat deze obligatiecategorie aantrekkelijk maakt: de sell-off in de energiesector. De bezorgdheid over de haalbaarheid van aflossingen en eventuele defaults hebben een flinke prijsdaling veroorzaakt. Dit maakt de waardering van deze sector extra aantrekkelijk."

"Er is momenteel sprake van een lastige markt. De markt lijkt goedkoop, in de VS is de spread met staatsleningen 800 basispunten. Als je de energie-, metaal- en mijnensector (ongeveer 15% van het totaal) eruit haalt, is de spread nog maar 650 basispunten, dus minder aantrekkelijk. maar nog wel boven het historisch gemiddelde van 500/550."

"Dit is de situatie voor de VS. In Europa ligt het anders. Sinds de financiële crisis zijn banken terughoudend in de kredietverlening met als gevolg dat ondernemingen meer geneigd zijn zelf de financiering te regelen. In vergelijking met de VS heeft Europa meer kwaliteit en een veel lagere yield.”

In Nederland zijn we geneigd in hokjes te denken. Er is een manager HY VS en een manager HY Europa. Is het niet beter de HY-markt als een wereldwijde markt te benaderen?
“Tot ongeveer vijf jaar geleden bestond er een grote correlatie tussen de Amerikaanse en wereldwijde markt van high yield-obligaties. In de komende jaren zullen de verschillen groter worden. Ons fonds is drie jaar geleden gestart. In die periode is Amerikaanse junk met 4,5% gedaald, Europese met 4,5% gestegen en opkomende junk met 1,6% gestegen. Je ziet dus grote geografische verschillen. In mijn tijd bij T. Rowe Price zat ik in de Europese markt. Die was toen vrij beperkt, hoofdzakelijk telecom en kabel. Nu is de Europese markt veel diverser en groeiend."

Waarom kiezen voor een actieve benadering?
"De markt van high yield-obligaties is nog steeds een over the counter-markt. Er is geen beurs, de markt is minder gereglementeerd. Het leent zich niet voor retailbeleggers. Als er een uitgifte is van bijvoorbeeld 500 miljoen, dan is die in de eerste plaats gericht op marktpartijen zoals wij. Daarnaast zien wij de kleine verschillen eerder.”

Wat betreft de expected returns. Voor de komende vijf jaar zijn de marktverwachtingen van Europese high yield lager dan van Amerikaanse high yield. Is dat ook de visie van Henderson?
“Momenteel is de spread tussen de VS en Europa ongeveer 250 basispunten. Het verschil in yield is nog wat groter: ongeveer 9% in de VS en 5,5% in Europa. IK zie dat verschil de komende drie jaar verder groeien. Voor de VS reken ik wel op een hogere default-ratio (4,5 tot 5%) dan in Europa. Voor een groot deel komt dat door het grotere aandeel van energie in de Amerikaanse high yield-markt. Het default-percentage is overigens al voor een groot deel ingeprijsd. De Europese markt werkt anders. Dat lijkt meer op coupon knippen."

 


 

Op het seminar Met een actieve blik op de wereld op dinsdagochtend 15 maart zal Kevin Loome meer vertellen over de kansen en bedreigingen van high yield. Daarnaast zal Askish Kochar van Columbia Threadneedle Investments spreken over de kansen van aandelen wereldwijd en Giles Berfort van Pioneer Investments geeft een presentatie over emerging debt.

Naast de focus op de beleggingsrisico’s zal Bernard Hammelburg de geopolitieke risico’s belichten.
Voor het seminar van Alpha Research kunt u zich hier nog aanmelden.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's