Nieuws

Hasenstab luidt EMD bodembel

Top-obligatiebelegger Michael Hasenstab van Templeton wordt steeds enthousiaster over schuld uit sommige opkomende landen.

Blockbuster bondmanager Michael Hasenstan, onder meer verantwoordelijk voor het IEX 40-fonds Templeton Global Total Return, gelooft dat de koersen van veel opkomende obligaties (EMD) te hard zijn gecorrigeerd op de gedaalde olieprijzen en de wat mindere groei van de wereldeconomie. Dat meldt het Londense Citywire.

Hasenstab: "De opkomende obligatiemarkten prijzen inmiddels een situatie in die erger is dan tijdens het uitbreken van de financiële crisis in 2008, en die zelfs ergers is dan tijdens de Azië-crisis in 1997 en 1998. In werkelijkheid zijn de meeste opkomende landen er nu veel beter aan toe dan toen. Ze beschikken tegenwoordig over meer financiële reserves en beter gediversifieerde economieën."

Volgens Hasenstab bevindt de huidige risico-aversie zich op een piekniveau. Dat biedt volgens hem steeds meer kansen.

Kansrijke landen

Hasenstab is vooral enthousiast over schuld uit landen als Maleisië, Mexico en Indonesië die over prima draaiende economieën beschikken, maar die volgens de markten in een crisissituatie verkeren.

Positief is Hasenstab ook over schuld uit landen als Brazilë, die nu wel degelijk in een crisis verkeren, maar die er wel weer uitkomen. "Brazilië is hard getroffen door de crisis in de grondstoffenmarkt. De regering moest de uitgaven verlagen, terwijl de Braziliaanse centrale bank de rente noodgedwongen verhoogde naar 14%. Beide maatregelen zullen hun effect hebben."

Met de huidige Braziliaanse obligatierentes van rond de 16,5% zijn beleggers volgens Hasenstab meer dan voldoende gecompenseerd voor de risico's in de nabije toekomst.

Rode vlag

Hasenstab is zeker niet enhousiast over alle opkomende schuld. Schuldpapier, uitgegeven door Turkije, Rusland, Venezuela en Zuid-Afrika, is voor hem een no-go.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?