Nieuws

Hedgefundbeleggen heeft wind in rug

Hedgefundbeleggen blijft groeien. Deutsche Bank heeft onderzoek gedaan naar trends in alternatieve beleggingen.

Deutsche Bank heeft voor de veertiende keer onderzoek gedaan naar trends in alternatieve beleggingen. Dit keer is de Alternative Investment Survey gehouden onder 504 hedgefondsbeleggers, die in totaal 2,1 biljoen dollar onder beheer hebben. 

Ondanks dat het een uitdagend jaar lijkt te worden voor de hedgefondsen zegt 41% van de respondenten dat het zijn allocaties dit jaar gaat uitbreiden. De verwachting is dat de hedgefondsen groeien met 5%, waardoor het totale vermogen onder beheer uitkomt boven de 3 biljoen dollar.

Beleggers zoeken in toenemende mate samenwerking met strategische partners, die de ervaring, kennis en middelen hebben om de portefeuilles beter te managen. Uit het onderzoek komt een grotere behoefte aan op maat gemaakte beleggingsoplossingen naar voren, die tegemoet moeten komen aan de veranderde behoeften van beleggers. 

Belangstelling voor alternatieven groeit
Een groeiend aantal beleggers zoekt de blootstelling te verhogen aan alternatieve beleggingsproducten, zoals high bèta, liquide alternatieven, hybride producten in private equity en hedgefondsen. Het valt de onderzoekers op dat beleggers steeds geavanceerder hun hedgefonds-portefeuilles samenstellen. Vandaag belegt 20% van de respondenten in alternatieve bèta of risicopremie-strategieën. Dit lag vorig jaar op 15% en het jaar daarvoor op 8%. De meerderheid van deze beleggers wil deze posities dit jaar gaan uitbreiden. 

De verwachting is dat hedgefondsen het in 2016 beter zullen doen dan de aandelenmarkten. Met name onder pensioenfondsen groeit jaar op jaar de blootstelling aan hedgefondsen, gemiddeld bedraagt de blootstelling 8% (was 7%). Uit het onderzoek blijkt een toenemende interesse te zijn in kwantitatieve strategieën. De verwachting is dat in 2016 equity market neutral strategieën goed zullen presteren. De vraag hiernaar is ook groot.

Selectie beïnvloedt rendement
De diversiteit in rendementen van hedgefondsen laat opnieuw zien hoe belangrijk het is om de juiste producten te kiezen. Afgelopen jaar wist het bovenste kwartiel van de hedgefondsen een dubbelcijferig rendement te realiseren. Het onderste kwartiel boekte echter een gemiddeld negatief rendement van 5%. Het is dus van groot belang om de juiste fondsen te selecteren, met unieke vaardigheden, concurrentievoordeel en echte alpha propositie.

Vergoedingen blijven gelijk
De management fees en prestatievergoedingen zijn slechts marginaal omlaag gegaan. Beleggers zijn bereid te betalen voor kwaliteit. De gemiddelde management fee bedraagt 1,63%. De gemiddelde prestatievergoeding is marginaal lager uitgekomen op 17,85%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus