Nieuws

Dollar verhult sterke dividendgroei

De sterke dollar maskeert de sterke groei van de dividenden wereldwijd. Sinds 2009 zijn die met bijna 60% gestegen.

De sterke dollar maskeert enigszins de sterke groei van de dividenden wereldwijd. Volgens de Henderson Global Dividend Index bereikten dividenduitkeringen in 2015 een niveau van 1,15 biljoen dollar. Sinds 2009 zijn de dividendbetalingen met bijna 60% gestegen.

Wisselkoersen hebben dit maar voor 2% gedrukt, stelt Alex Crooke van Henderson. Worden de valuta-effecten en technische factoren voor 2015 buiten beschouwing gelaten, dan liggen de dividenduitkeringen in totaal 9,9% hoger dan het jaar ervoor. 

Jaarlijks analyseert Henderson de dividenden die worden uitbetaald door de 1200 grootste bedrijven ter wereld. Groei is er in alle regio’s ter wereld. In dollars gerekend ligt het dividend 2,2% lager dan vorig jaar.

Inkomen belangrijk voor rendement

De stijging van de dollar verlaagde het jaarlijkse groeicijfer met negen procentpunten. De aansterking van de munt vlakte in de tweede helft van het jaar wat af, waardoor de dividenden in het vierde kwartaal een groeiversnelling (4,6%) vertoonden.

dividendgroei wereldwijd


Dividenduitkeringen waren vorig jaar een belangrijke factor voor het aandelenrendement. De uitkeringen konden tegenwicht bieden aan de waardedaling van 1,3 biljoen dollar in aandelen. Crooke noemt inkomen een belangrijke bron van rendement, wat door de recente volatiliteit in de markten nog eens onderstreept wordt.

De VS zijn nog altijd de grootste motor in dividendgroei, daar worden de meeste dividenduitkeringen gedaan en de dividenden stegen daar snel. Amerikaanse bedrijven verhoogden hun uitkeringen aan aandeelhouders met een onderliggende 10,2%.  Japan maakt een inhaalslag en realiseerde de grootste onderliggende groei.

VK grote dividendbetaler

De groei was zo sterk dat het verlies van de yen ruimschoots werd gecompenseerd. Het beeld voor de opkomende markten is gemengd. China zag voor het eerst het dividend op jaarbasis dalen.

Henderson noemt de onderliggende groei van 7,7% in Europa bemoedigend. Nederland ging aan kop met een onderliggende stijging van 42%, dat vooral aan KPN en ING te danken was. Het Verenigd Koninkrijk - dat behoort tot de grootste dividendbetalers op het wereldtoneel - bleef achter, met een magere groei van 3,7%. Veel van de Britste bedrijven vertonen op dit moment nauwelijks enige dividendgroei.

Dividend per regio


Voor 2016 verwacht Henderson dat de dividenden in grondstoffen aanzienlijk lager zullen uitvallen. Met name het Verenigd Koninkrijk valt stil. De dividendverlagingen van grote mijnbedrijven hollen daar de groei uit.

De verwachtingen voor dit jaar zijn neerwaarts bijgesteld tot 1,17 biljoen dollar. Als dit bedrag wordt gehaald, dan betekent het een totale groei van 1,6% en een onderliggende groei van 3,3%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?