Nieuws

Triodos stapt in crowdfundingplatform

Triodos Sustainable Finance Foundation investeert in in online investeringsplatform Duurzaaminvesteren.nl.

Triodos Sustainable Finance Foundation heeft een aandeel van 15% genomen in het online beleggingsplatform Duurzaaminvesteren.nl. Triodos wil hiermee een brug slaan tussen duurzame energie-initiatieven en beleggers die duurzaam willen investeren. 

Jacco Minnaar, Director Energy & Climate van Triodos Investment Management, legt uit: “Crowdfunding is een opkomende en aanvullende vorm van investeren ten opzichte van traditionele investeringsmogelijkheden. Omdat we het belangrijk vinden dat er verschillende vormen van investeren zijn die eenvoudig toegankelijk zijn, hebben we ervoor gekozen om samen ter werken met Duurzaaminvesteren.nl.

Maar waarom dan precies Duurzaaminvesteren.nl? “We zien Duurzaaminvesteren.nl als het meest professioneel gemanagede platform. Bovendien hebben ze als één van de weinige crowdfundingplatforms een AFM-vergunning.” Enrique Aparicio Torres, CEO van Duurzaaminvesteren.nl: “De filosofie van Triodos past goed bij de onze. We hebben een professionele beleggingsachtergrond en we hechten groot belang aan onze AFM-vergunning.” 

Op scherp

Aparicio Torres is van mening dat er een wildgroei ontstaan is aan allerlei initiatieven die particuliere beleggers proberen te verleiden. "De AFM moet voorkomen dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Ze mogen daar van mij best wat rigoureuzer in zijn.”

Hij wijst er daarbij wel op dat twee belangrijke doelstellingen van de AFM soms in conflict zijn met elkaar. “Aan de ene kant willen ze het mkb, de zogenaamde banenmotor van Nederland, niet te veel in de weg zitten bij nieuwe initiatieven. Daar speelt ook politieke druk een rol bij."

"Aan de andere kant willen ze natuurlijk niet dat er allerlei projecten gestart worden die als een kaartenhuis in elkaar kunnen storten. Echter, als de AFM wat strenger zou zijn, zou dit innovatie niet tegen gaan, maar ondernemingen juist op scherp zetten.”

Investeren in tastbare projecten

Terug naar Duurzaaminvesteren.nl. “We hebben voor een niche gekozen, namelijk duurzame beleggingen in energieprojecten. Denk dan aan wind- en zonne-energieprojecten en waterkrachtcentrales. Daarbij gaat het wel om projecten die zich al een in vergevorderd stadium bevinden, bijvoorbeeld tegen het bouwen aan of projecten die al operationeel zijn. Het is voor sommigigen wat minder sexy, maar wel betrouwbaar en aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel rendement.”

Minnaar vult aan: “We zien duidelijk een steeds grotere interesse in duurzaam beleggen. Daarnaast zien we een groeiende groep mensen die daarbij ook goed willen doen voor de wereld om hen heen. Bewust beleggen wint duidelijk aan terrein. Ze willen niet alleen een goed gevoel, ze willen ook kunnen zien wat er gebeurt met hun geld. Dat is leuke aan het platform: mensen investeren niet in een ver-van-hun-bedshow, maar in tastbare projecten in Nederland. Ze kunnen bij wijze van spreken op zondagmiddag even een kijkje gaan nemen hoe het project er voor staat.”

Aparicio Torres: “We merken dat de vraag op ons platform sterk toeneemt en we zien ook veel herhalingsinvesteringen. Beleggers zien duurzaam beleggen zich ontwikkeld; vroeger kostte duurzaam beleggen meer, maar dat werd goed gemaakt doordat je iets goeds voor de wereld deed. Nu hoeven beleggers geen concessies meer te doen. Ze ontdekken dat ze gewoon dezelfde, of soms zelfs nog hogere rendementen kunnen behalen dan bij regulier investeren. Dat is absoluut een enorme verandering.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie