Nieuws

Vermogensbeheerders op de schop

De tijd dat vermogensbeheerders producten zonder enige onderlinge samenhang op de markt brachten, is voorbij. Wat nu?

De tijd dat vermogensbeheerders producten zonder enige onderlinge samenhang op de markt brachten, is voorbij. Beleggers worden steeds kritischer, vooral wat betreft de kosten van beleggingsproducten. Vermogensbeheerders rest niets anders dan daarop in te spelen. De op individuele wensen toegesneden solutions zijn daarbij onmisbaar geworden, aldus Archie Struthers, beleggingsstrateeg bij Aberdeen. Hij constateert een onomkeerbare kentering in de sector.

“In combinatie met de strengere regelgeving en de opkomst van complexe alternatieve beleggingen, hebben deze ontwikkelingen tot structurele veranderingen in de vermogensbeheerindustrie geleid. Beleggers letten op de kleintjes en willen tegenwoordig precies weten welke kosten er verbonden zijn aan risicogewogen opbrengsten.”

Een voorbeeld: relatief goedkope ETFs hebben fors aan marktaandeel gewonnen. Alleen al in de Verenigde Staten groeide het belegd vermogen in ETFs van 100 miljard dollar in 2002 tot 2 biljoen dollar in 2014. Ook smart bèta beleeft een welhaast epische opmars.

Solutions revolution

Voor wereldwijd opererende, actieve vermogensbeheerders is dit geen gemakkelijke markt, gaat Struthers verder. “Hun antwoord hierop is een versterkt aanbod van actief vermogensbeheer, zoals assetallocatie en alternatieve beleggingen. Een goed beheerde en gespreide multi-assetportefeuille kan een betrouwbaar en stabiel rendement opleveren, zeker als daar alternatives aan zijn toegevoegd.”

Hij ziet dat op individuele wensen afgestemde producten, gericht op kapitaalbehoud en inkomsten, winnen aan populariteit. “Daarnaast zijn institutionele beleggers en intermediairs vaker op zoek naar strategische partnerships met vermogensbeheerders om hen te helpen door de complexe beleggingswereld te navigeren. Dit verklaart de solutions revolution.”

Onmisbare oplosingen

Dit betekent volgens hem dat het aanbieden van complexe en op specifieke behoeften toegesneden oplossingen onmisbaar is geworden om in de huidige vermogensbeheerindustrie te overleven.

“Grondige kennis van multi-assetportefeuilles en alternatieve beleggingen is hierbij een voorwaarde, evenals een diepgaand inzicht in de markt van klanten. Vermogensbeheerders die dit goed doen en die bovendien op tijd onderkennen wanneer culturele en organisatorische veranderingen in hun bedrijf noodzakelijk zijn, zullen hierbij voorop lopen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus