Nieuws

Weerproof beleggen

De prestaties van het Nordea Stable Return Fund vallen op. Het fonds boekte vorig jaar een inflow van 4,1 miljard euro.

In een tijd waarin aandelenrendementen dieprood kleuren en beleggers zich radeloos afvragen wanneer het verkoopgeweld een keer ophoudt, hebben fondsen die wel het hoofd boven water weten te houden over positieve aandacht geen klagen.

Neem bijvoorbeeld het Nordea 1 Stable Return Fund, geleid door Asbjørn Trolle Hansen. Dat koppelt degelijke pretaties aan een groeiend fondsvermogen. Vorig jaar vond 4,1 miljard euro zijn weg naar het fonds en daarmee was het Nordea 1 Stable Return Fund één van de drie Europese (multi-asset)fondsen met de grootste inflow. De degelijke prestaties zijn ook de redactie van IEXProfs niet ontgaan. Daarom is het onderdeel van de IEXProfs 40

Voor obligatiesbeleggers die geen genoegen nemen met ultra-lage rentes, is het Nordea Stable Return Fund een alternatief. Tussen begin 2011 en eind 2015 gaf het fonds een gemiddeld rendement van 6,65% tegen een beweeglijkheid van 4,13%. Afgezien van het dramajaar 2008, toen het fonds 9,74% in de min schoot, waren alle rendementen sinds de lancering in 2005 positief.

Lang leve long treasuries

Stabiele resultaten komen niet uit de lucht vallen, vertelt Trolle Hansen. "Beleggen begint met risicomanagement. Dat doet niet iedereen. Beleggers zijn tegenwoordig te veel gericht op rendement en te weinig op risico’s. Door de lage rente's zijn beleggers alleen maar meer risico gaan nemen."

Het Nordea Stable Return Fund is een all weather fund. Het moet renderen in alle denkbare marktomstandigheden. Doelstelling van het fonds is om over een periode van drie jaar altijd een positief rendement te boeken. Dat vereist flexibiliteit en een breed beleggingsinstrumentarium. Trolle Hansen: "Diversificatie is key."

Kwestie van balanceren
Zo werkt spreiding

In de eerste weken van 2016 heeft het fonds er volgens Trolle Hansen een kleine plusje uitgeperst. "Onze aandelenpositie long heeft het niet goed gedaan. Dat verlies werd echter meer dan goed gemaakt door onze positie in Amerikaanse staatsobligaties en de shortpositie aandelen. Ook onze longpositie yen tegenover de short Britse pond pakte goede uit."

Trolle Hansen begrijpt de zorgen die momenteel in de markt bestaan. "Een Fed die de rente verhoogt en een wereldeconomie die minder groeit, zijn geen goede combinatie." Het blijft dus nog wel even kwakkelen. Voor hem is dat geen reden de portefeuille van het fonds om te gooien. Defensieve kwaliteitsaandelen en Amerikaanse staatsobligaties blijven de belangrijkste portefeuillepijlers. Ook gelooft hij onverminderd in en sterkere yen en een verder verzwakkende Britse pond.

Assetallocatie fonds
Breed spreiden met Nordea

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus