Nieuws

Goud ETF’s schitteren in onrust

Middenin alle onrust op de markten kruipt goud, een grondstof die zijn glans verloren had, langzaam omhoog.

In 2016 zetten grondstoffen hun neerwaartse trend voort. Temidden van alle onrust op de markten kruipt een grondstof, die volgens velen allang zijn glans verloren had, langzaam omhoog. Het tij voor het edelmetaal, dat drie jaar op rij enkel omlaag ging, lijkt te keren. Dit jaar is de goudprijs al met 13% gestegen, schrijft ETF.com.

Andere grondstoffen, zoals olie en koper, werden juist door de recente stress mee omlaag getrokken. De correctie op de aandelenmarkten wekt weer de interesse voor goud als veilige haven.

Het edelmetaal kreeg ook een zetje in de rug door de verzwakking van de dollar, omdat de markt rekening houdt met de optie dat de Fed mogelijk afziet van het plan om vier renteverhogingen dit jaar door te voeren.

De dalende rente op staatsobligaties is een andere factor die gunstig uitpakt voor het edelmetaal. Er zijn veel obligaties die een negatief rendement opleveren, waardoor goud ineens een high-yield asset lijkt te worden. Momenteel rendeert 40% van de Europese staatsobligaties negatief, een percentage dat kan stijgen mocht de ECB het opkoopprogramma gaan uitbreiden.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus