Nieuws

Hedgefunds shorten Londens vastgoed

Gerenommeerde hedgefondsen speculeren op een ineenstorting van de luxe woningmarkt in Londen.

Gerenommeerde hedgefondsen speculeren op een ineenstorting van de luxe woningmarkt in Londen. Dat schrijft de Financial Times. Hedgefondsen Odey Asset Management, BlueMountain Capital Management en Anchorage Capital hebben shortposities ingenomen in Berkeley Group, een woningontwikkelaar met een focus op Londen.

De shortposities vertegenwoordigen een aandelenbelang van in totaal 2,2%, aldus een melding van de Financial Conduct Authority. Volgens Google Finance bedraagt de totale marktkapitalisatie van het in Londen genoteerde bedrijf 4,4 miljard pond. De shortposities waren op 9 februari – toen het aandeel 3,5% in de min stond - goed voor 96,8 miljoen pond.

Het FTSE 100-bedrijf is de afgelopen jaren in waarde verdubbeld dankzij de hausse sinds 2010 op de Britse en vooral Londense woningmarkt. Sinds 2016 heeft de projectontwikkelaar ruim 10% van zijn aandelenwaarde zien verdampen.

Speculeren over een Brexit

Het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de prijzen in het Londense luxesegment. Adviseur Knight Frank noteerde een daling van het aantal woningverkopen in het centrum in de laatste jaarhelft van 2015 met bijna 20% De vraagprijzen daalden zelfs met 10%.

Consultant Property Vision ziet bovendien een overaanbod op de luxemarkt ontstaan. De komende twee jaar komen er 54.000 appartementen van meer dan een miljoen pond op de markt, waarschuwt de consultant.

De onrust over het topsegment wordt bovendien aangewakkerd door de angst op een wereldwijde recessie, de ineenstorting van valuta van grote opkomende economieën en speculaties over een Brexit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus