Nieuws

Ergste voorbij in Mexico

Het kaf moet van het koren worden gescheiden op opkomende markten. Mexico is nog steeds aantrekkelijk, aldus Aberdeen.

Het kaf moet van het koren worden gescheiden bij beleggingen in opkomende markten. Mexico is nog steeds aantrekkelijk. Dat schrijft Andrew Stanners, investment Manager bij Aberdeen Asset Management.

Hij constateert dat zowel Zuid-Afrikaanse als Mexicaanse obligaties uit de gratie zijn. Wat Zuid-Afrika is dat wat hem betreft terecht. De situatie in Mexico is echter minder somber dan wat beleggers er op dit moment van maken. De situatie in Zuid-Afrika is zorgelijk.

De kredietstatus van het land is in gevaar. De Zuid-Afrikaanse economie heeft op zichzelf al structurele problemen. Daar komt nu de grondstoffencrisis nog bij. De werkloosheid is hoog met een percentage van 25%. Toch moet de centrale bank de rente verhogen (waarschijnlijk naar 6,25%) om de inflatie onder controle te houden.

Ergste voorbij in Mexico

Ook in Mexico zijn er problemen, maar deze zijn van een andere orde. In de peilingen doet de zittende president Enrique Pena Nieto het niet erg goed. Dat heeft te maken met corruptieschandalen, het plotseling verdwijnen van 43 studenten en de ontsnapping van de drugsbaas El Chapo.

Deze laatste is echter weer opgepakt. Dat zou het teken kunnen zijn dat het ergste voorbij is voor de president. Zijn hervormingen beginnen vruchten af te werpen. Hij heeft meer concurrentie afgedwongen in de telecom markt, waardoor de tarieven voor mobiel bellen met 12% zijn gedaald.

De faillissementswetgeving is ook aangepast, waardoor het gemakkelijker is voor bedrijven om een doorstart te maken. Ook is de kredietverstrekking versoepeld. Daar waren de problemen sinds de tequilacrisis eind jaren negentig nooit opgelost.

Aantrekkelijke obligaties

Nu is sprake van verbetering. Ook Mexico heeft last van de oliecrisis, maar het land bleek in staat om alle boorrechten te verkopen voor nieuwe olielocaties die het in de verkoop deed. Volgens Stanners is dat een duidelijk blijk van vertrouwen in het land.

Beleggers met een langetermijnvisie kunnen volgens Stanners profiteren van de discrepanties die zijn ontstaan in de wereldwijde obligatiemarkt. Op het moment dat angst de kop opsteekt, volgt volgens hem irrationeel gedrag, wat tot aantrekkelijke koopjes kan leiden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    China; opnieuw lieveling van beleggers?