Nieuws

Chinese high yield fijn geprijsd

Het negatieve China sentiment heeft ook Chinese high yield-obligaties geraakt. Ten onrechte, zegt Raymond Gui (Nordea).

Het is een onderbelicht deel van de high yield-markt: de Chinese markt van high yield-obligaties. Logisch, want de markt is ver weg, vrij klein (circa 100 miljard dollar groot). En tamelijk gecompliceerd, omdat Chinese junkbonds kunnen worden uitgegeven in of buiten China, in renminbi of in hard currency.

Chinese high yield bonds, genoteerd in dollars, vormen de belangrijkste Chinese junkcategorie. Het is ook de vijver waarin Raymond Gui vist. Deze macro-specialist werkt voor Income Partners, één van de beleggingsboetieks van Nordea, en is de portfoliomanager van het onlangs gelanceerde Nordea 1 Renminbi High Yield Bond Fund.

Gui koopt Chinese dollarschuld om die vervolgens om te zetten in renminbi. Het bijzondere aan deze renminbihedge is dat deze geen geld kost. Gui legt uit: "Omdat beleggers rekenen op een verdere verlaging van de Chinese munt levert een hedge op dit moment 5% op. De zogenoemde forward price is goedkoper dan de spot price."

Kredietwaardige junk

Aangezien de high yield-porfefeuille van Nordea circa 7% rente geeft, bedraagt het totaalverwachte rendement ongeveer 12%. Of beleggers dat rendement ook echt boeken, hangt van twee zaken af: de default-ratio en natuurlijk, de verdere waarde-ontwikkeling van de Chinese munt.

Gui is niet bang voor een faillissementsgolf die de portefeuille van zijn fonds zal decimeren.  Sinds 2011 heeft hij nog geen default meegemaakt. Gui: "Chinese high yield-obligaties zijn kredietwaardiger dan die uit de VS. De kredietwaardigheid van mijn fonds bedraagt BB+. Dat is de meest kredietwaardige vorm van high yield. Het defensieve karakter van het fonds wordt verder versterkt door zijn duration, die met 2,6 jaar vrij kort is."

Volgens Gui opereren Aziatische, dus ook Chinese bedrijven voorzichtiger dan hun collega's in Europa en vooral de VS. Dat is mede te danken aan de Aziëcrisis, die liet zien wat te veel schuld kan doen.

Geen vastgoedcrisis

Dat 30% van de portefeuille bestaat uit schuld, uitgegeven door vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars, is volgens Gui geen probleem. "Nee, dat is niet gevaarlijk," zegt Gui. "In het westen horen beleggers al jaren dat de Chinese vastgoedmarkt op instorten staat. Dat gaat niet gebeuren. Er wordt inmiddels minder gebouwd om het aanbod te verkleinen. Daarnaast stimuleert de Chinese regering particulieren om een huis te kopen. Ook dat legt een sterke bodem onder de markt."

In tegenstelling tot de rest van de wereld verwacht Gui niet dat de renminbi verder in waarde zal dalen. Volgens hem is de Chinese munt een baken van rust. "De renminbi was in de afgelopen vijf jaar een van de sterkste munten ter wereld. Voor de Chinese regering is er veel aan gelegen om de munt stabiel te houden. Dat is gewoon het beste voor China."

Beleggers in renminbi-obligaties hebben over rendement weinig klagen. In de afgelopen vijf jaar bedroeg het rendement gemiddeld 8,5%. In renminbi uiteraard Gui: "In dollars was het rendement hoger. In euro's nog meer."

Prima instapmoment

Volgens Gui is het nu een prima een moment om in te stappen. Vanwege de angst voor een harde Chinese landing, maar ook door het negatieve sentiment in China zelf, is Chinese high yield tegenwoordig laag geprijsd.

Ten onrecht, aldus Gui. "Wij zien een Chinese economie die succesvol transformeert van een productie gedreven naar een consumptie gedreven economie. Dat proces kost tijd, maar we zitten op de goede weg. Van alle economieën in de wereld is die van China de enige die echt structureel wordt hervormd."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen