Nieuws

Roche verdedigt indexfondsen

Hé, Bill Ackman, indexfondsen zijn helemaal niet verantwoordelijk voor de tegenvallers bij hedgefondsen, aldus Cullen Roche.

Indexfondsen maken een steeds groter deel van de markt uit en dat geeft scheve ogen bij hedgefondsen, aldus Cullen Roche, oprichter van Orcan Financial Group, maar vooral bekend van de blog Pragmatic Capitalism. Roche reageert hierin op beschuldigingen van Bill Ackman aan het adres van indexfondsen. De bekende hedgefondsmanager Ackman was in de afgelopen jaren niet erg succesvol in zijn beleggingskeuzes.

In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders wijst Ackman de opkomst van indexfondsen aan als belangrijke oorzaak van de teleurstellende gang van zaken. De continue instroom van geld richting Amerikaanse indexfondsen zou voor exorbitant hoge waarderingen zorgen op Amerikaanse aandelenmarkten. Roche fileert de argumenten van Ackman.

Roche bestrijdt in de eerste plaats dat indexfondsen in staat zouden zijn om marktkoersen te bepalen. Hoewel het aandeel van indexfondsen op de Amerikaanse aandelenmarkt is gestegen, bedraagt het nog altijd niet meer dan 34%, schrijft Roche.

Slecht voor corporate governance?

De invloed wordt groter, maar is nog altijd niet doorslaggevend. Een tweede bezwaar dat Ackman tegen indexfondsen heeft, is dat ze niet assertief genoeg zouden zijn tegenover het bestuur van ondernemingen. Indexfondsen zijn volgens Ackman slecht voor corporate governance.

Roche herhaalt het feit dat indexfondsen geen meerderheid hebben in bedrijven. Maar belangrijker nog, hij denkt dat de opkomst van hedgefondsen in de afgelopen vijftien jaar heeft bijgedragen aan het overheersende kortetermijndenken bij ondernemingen.

Hij twijfelt aan de superieure kennis van aandeelhouders. Bestuurders van ondernemingen hebben volgens hem veel meer kennis en veel meer ervaring. Men moet van goeden huize komen om het beter te weten dan hen. Indexfondsen hebben die pretentie niet.

Discrepanties in markt vinden

Het derde argument van Ackman is dat de opkomst van hedgefondsen tot Japanse toestanden zou leiden. De malaise in Japan komt volgens Ackman door de verstrengeling van belangen van allerlei familiebedrijven. Dat dreigt in de Verenigde Staten ook te gebeuren door de opkomst van indexfondsen die overal belangen hebben.

Roche doet de argumenten van Ackman af als regelrechte onzin. Het echte probleem van Japan is de demografische ontwikkeling. De situatie in de VS is niet te vergelijken. Volgens Roche zou de opkomst van indexfondsen actieve beleggers juist in staat moeten stellen om de discrepanties in de markt te vinden.

Die worden immers juist vergroot door de aanwezigheid van fondsen die geen marktrisico willen nemen. De echte reden dat de resultaten van hedgefondsen achterblijven, is door de enorm hoge vergoedingen die ze eisen. Roche geeft dan ook wat gratis advies. Gewoon de tarieven verlagen, houdt hij Ackman voor, dan komen de aantrekkelijke rendementen vanzelf.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus