Nieuws

Tech, farma, telecom voor dividend

In tech, farma en telecom zijn aantrekkelijke dividendrendementen te vinden, zegt Jane Shoemake van Henderson.

De wereldeconomie is een mixed bag. Er is groei in de volwassen wereld, er is tegenwind in de opkomende markten, en de centrale banken lijken hun munitie nu wel te hebben verbruikt. Dat constateert Jane Shoemake, hoofd Global Equity Income van Henderson Global Investors.

Shoemake begrijpt de bezorgdheid van beleggers over de mindere gang van zaken in China en de negatieve gevolgen van de forse prijsdaling van olie. "Deflatie is opnieuw een bedreiging. In de opkomende wereld, maar ook in de VS en het VK staan bedrijfswinsten door de dure eigen munt onder druk."

Over het bedrijfsleven in de Eurozone en Japan is Shoemake optimistischer. Zeker in de eurozone is er volgens haar nog ruimte voor winstgroei. "Terwijl de bedrijfswinsten in de VS al hebben gepiekt, zijn de winsten in de eurozone nog altijd niet op het niveau van voor de crisis."

Dividend is tweederde van het rendement

Europese bedrijven worden geholpen door het verdere economische herstel van de eurozone en de lage olieprijs. De tegenwind komt volgens Shoemake vooral uit de VS. "De Fed gaat de rente verder verhogen. Dat gaan de financiële markten voelen. Beleggers worden niet langer gesteund door de Amerikaanse centrale bank. Dat maakt het lastiger om geld te verdienen."

In de zoektocht naar de beste aandelen kijkt Shoemake vooral naar waardering, cashflow én dividend. "Dividend maakt twee derde van het langetermijnrendement van aandelen uit." Met de lage rentes is het innen van dividend volgens haar alleen maar interessanter geworden. Afgezien van de VS ligt de dividendyield overal hoger dan de rente die staatsobligaties geven. Ook de bedrijfsobligatie rente is veelal lager.

Shoemake: "Neem het Zwitsers Nestlé. Dat aandeel geeft nu 3% dividend, terwijl de laatste zevenjaars obligatie een paar maanden geleden tegen 0,75% rente in de markt werd gezet." 

Rijker met dividend
Aandelen geven meer yield dan obligaties

It's the cashflow, stupid!

Maar pas op! Niet alle bedrijven zijn in staat het dividend van de laatste jaren ook in de toekomst uit te keren. "Alles draait om cashflow," vertelt Shoemake. "In de energie- en nutssector wordt nu te veel dividend uitgekeerd. Dat wordt niet door cashflow ondersteund. Ze kunnen dat niet volhouden. Sommige dividendrendementen zijn illusies. Ook over de Europese bankensector zijn we terughoudend."

Hoe anders ligt het voor tech, farma en telcom. Beleggers in deze cashrijke sectoren hoeven beleggers een toekomstige dividendcut niet te vrezen. Integendeel.

Ook Shoemake rekent de komende tijd op meer koersbeweeglijkheid. Zij ziet het als een extra kans om aantrekkelijk geprijsde aandelen te kopen. "Zoals het nu beter is om in de aandelenmarkt te stappen dan drie weken geleden."

Dividend energiebedrijven lastig vol te houden
Houdbare en niet houdbare dividenden


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus