Nieuws

Skagen Global terug naar roots

Na jaren van underperformance is het beleggingsbeleid van Skagen Global aangescherpt. Minder aandelen is meer.

Knut Gezelius, de portfoliomanager van het wereldwijde aandelenfonds Skagen Global, heeft de laatste weken aangegrepen om aandelen te kopen, zegt hij. Het past bij het eigenzinnige beleggingsbeleid van het Noorse beleggingshuis.

Gezelius vat dit beleid nog maar eens in een paar woorden samen: "Wij geloven in actief beheer, waarde-aandelen, contrair denken, stockpicking, langetermijnhorizon en in een flinke dosis nuchterheid."

Nadat Gezelius in november 2014 als lead-portfoliomager aan de slag ging, voelde hij zich na een aantal magere jaren van Skagen Global wel genoodzaakt de beleggingsaanpak van het fonds aan te passen. Deze aanpassing moet gezien worden als een scherpere uitvoering van de Skagenfilosofie. 

Back to basics

Op drie terreinen zijn de veranderingen zichtbaar. Skagen Global kiest nog meer voor high conviction. Van de 100 posities die het fonds een paar jaar geleden nog in de portefeuile had verzameld, zijn er nu minder dan zestig over. Nee, dat maakt het fonds niet risicovoller, zegt Gezelius. "Omdat we minder aandelen hoeven te volgen, weten we beter welke risico's we nemen."

Veranderd is ook dat Gezelius en zijn team minder snel in de value trap zullen trappen. Gezelius: "Naast de waardering letlen we meer op de bedrijfsvoering en schuldpositie van een bedrijf. Ja, dat maakt Skagen Global minder tot een deep value-fonds." Ofwel, er is meer aandacht voor de risico's.

Inmiddels zijn we een jaar verder en lijken de beleidsaanpassingen zich uit te betalen. Het fonds deed het vorig jaar iets beter dan de benchmark, terwijl het in de jaren ervoor achterbleef.

Puur bottum-up

Skagen Global is nu sterk overwogen in de sectoren financials en, geloof het of niet, basismaterialen. De sector basismaterialen bevat volgens Gezelius naast de bekende mijnbouwbedrijven ook bedrijven die zich toeleggen op de productie van chemische producten, papier en cement. Die laatste bedrijven zijn volgens Gezelius nu te hard afgestraft.

Niet dat gevallen aandelen automatisch koopwaardig zijn. In die valkuil wil Gezelius dus niet stappen. "Er moet altijd een reden zijn om een aandeel, dat zwaar is gedaald, op te rapen. Echter, zonder trigger raken we diep gezonken aandelen niet aan."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?