Nieuws

Grondstoffenmarkt leeft op

Schroders gaat contrair. Volgens het beleggingshuis kunnen de grondstoffenprijzen dit jaar wel eens positief verrassen.

Na vijf jaar van achteruitgang kunnen de grondstoffenprijzen voor positieve verrassingen gaan zorgen. Geoff Blanning, James Luke en Rodolph Roche, de commodityspecialisten van Schroders, verwachten in 2016 en daarna sterke rally's op de grondstoffenmarkten. Zij zien hiervoor drie aanjagers:

 1. Geopolitiek
  “Van oudsher altijd erg belangrijk voor beleggers, maar lijkt nu helemaal naar de achtergrond te zijn verdwenen. Het is slechts een kwestie van tijd totdat er opnieuw een verstoring van de handel in energie plaatsvindt.”

 2. Dollar
  “Volgens ons ligt een nog sterkere dollar niet in de lijn der verwachtingen. Een daling van de koers kan de katalysator voor hogere grondstoffenprijzen zijn.”

 3. Vraag/aanbod
  “De aanhoudend lange periode van dalende prijzen moet leiden tot een hernieuwde balans tussen vraag en aanbod. De nood onder mijnbouwbedrijven en energieproducenten is hoog. Amerikaans aardgas wordt bijvoorbeeld door zelfs de meest efficiënte bedrijven onder kostprijs verkocht.”

Outlook verschillende grondstoffen

 • Energie
  Energie biedt volgens Schroders het grootste potentieel voor prijsstijgingen. "Met een olieprijs op 35 dollar valt te verwachten dat de olieproductie in de VS en in andere niet-OPEC landen sterk zal teruglopen. Dit kan niet door OPEC worden opgevangen. Een prijsstijging is het gevolg." Schroders verwacht dat de olieprijs naar de 60 dollar gaat.

 • Basismetalen
  Een constructieve visie op de basismetalen is volgens Schroders lastig af te geven, zolang onduidelijk is wanneer de vraag uit China bodemt, of het aanbod voldoende is teruggeschroefd, zodat er een einde komt aan het overaanbod. "Zover is het nog niet, dus prijzen kunnen nog verder zakken. het grootste neerwaarts risico zit in koper. De meeste potentie heeft nikkel."

 • Goud
  "Goud kan dit jaar profiteren van toenemende geopolitieke en macro-economisch zorgen, of van een verzwakking van de Amerikaanse dollar."

 • Agrarische grondstoffen
  "De vooruitzichten van prijsstijgingen zijn nu al goed voor koolzaad, palmolie, cacao, suiker en rubber. " Agrarische grondstoffen worden volgens Schroders ondersteund door drie belangrijke factoren:
 1. El Niño slaat dit jaar om in La Niña, met lagere agrarische opbrengsten tot gevolg. 
 2. Door een dreigend tekort aan granen, oliehoudende gewassen en suikerriet wordt India een belangrijke importeur van agrarische grondstoffen. 
 3. De afname van de Chinese vleesproductie kan leiden tot een prijsstijging van varkensvlees en gevogelte.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus