Winnende fondsen raken vaak achterop Morningstar onderzocht of het loont om fondsen te selecteren die in het verleden goed presteerden. Nee dus. 7 januari 2016 09:45 • Door IEXProfs Redactie Keer op keer wordt het gezegd dat rendementen uit het verleden zeker geen garantie zijn voor de toekomst. Toch worden vaak die prestaties genomen om de kundigheid van een fondsbeheerder te bepalen. Morningstar heeft een onderzoek gedaan dat de disclaimer lijkt de bevestigen. Hieruit blijkt dat beleggers net zoveel kans hebben om een toekomstige winnaar te selecteren uit de slechtst presterende fondsen, als uit de topgroep. Morningstar onderzocht of het loont om fondsen te selecteren die in het verleden goed presteerden. In het onderzoek vergeleek Morningstar de prestaties van een fonds met soortgenoten uit de veertien Morningstarcategorieën. Daarbij vergeleek het de uitkomsten van de best presterende 20% met die van de slechtst presterende 20%, om uit te vinden hoeveel terecht kwam in de bovenste helft van de peer group in daaropvolgende keer periode. Dit werd gedaan voor een periode van een, twee, drie, vier, vijf en tien jaar. Holistische benadering voor fondsselectie Uit het onderzoek blijkt dat het enkel op basis van hun prestaties in het verleden moeilijk is om fondsen te selecteren die op de langere termijn outperfomen. Er zijn wel tekenen dat relatieve fondsprestaties op de korte termijn bestaan. Dit lijkt volgens de onderzoekers bij aandelen meer toe te schrijven te zijn aan momentum, dan aan de kunde van de fondsbeheerder. Op de langere termijn is er geen relevante relatie tussen de prestaties uit het verleden en die in de toekomst. Soms lijkt het meer een kwestie van op het juiste moment in de juiste sector beleggen, meent de onderzoeker, en dat is niet iets dat redelijkerwijs op de lange duur vol te houden is. Morningstar concludeert dat langetermijnbeleggers niet alleen naar de prestaties uit het verleden moeten kijken, maar kwantitatieve en kwalitatieve factoren moeten meewegen. Beleggers moeten meer oog hebben voor de kwaliteit van het beleggingsproces van een fonds, de kosten en het managementteam. Een holistische benadering van een fonds vergroot de kansen op succes. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.