Nieuws

Schroders: onzekerheid neemt toe

Hoofdeconoom Keith Wade van het Britse beleggingshuis Schroders is alles behalve optimistisch over 2016.

Hoofdeconoom Keith Wade (foto), Europees econoom Azad Zangana en econoom opkomende markten Craig Botham trekken in de eerste Economic and Strategy Viewpoint van dit jaar de belangrijkste lessen uit 2015. Het economentrio kijkt meteen maar ook vooruit op wat 2016 gaat brengen.

De lessen van 2015

  1. Olieproducenten hebben meer weerstandsvermogen dan werd gedacht. De olieprijzen kunnen daarom nog heel lang laag blijven.
  2. Griekenland kan wel dreigen, maar een exit zit er niet in. De Griekse regering koos uiteindelijk eieren voor haar geld toen een Grexit dreigde.
  3. 2015 was het jaar van de extreme Chinese marktinterventies. De claim dat China meer liberaliseert wordt tegengesproken door de realiteit.
  4. Zelfs Supermario heeft zijn beperkingen. Aan het begin van vorig jaar lanceerde Draghi een groots opkoopprogramma, maar daar bleef het bij. Aan het eind van 2015 kon hij de hooggespannen verwachtingen niet langer waarmaken.
  5. Dankzij heldere communicatie van de Fed leidde de renteverhoging niet tot een schokgolf door de markten.

2016: onzekerheid troef

Dat was vorig jaar. Hoe nu verder? Dit zijn volgens Schroders de vijf thema's van 2016.

  1. De divergentie tussen de centrale banken houdt aan. De Fed verkrapt, de rest verruimt verder. 
  2. Een sterke Amerikaanse dollar en de aanhoudende economische zwakte van China zetten de grondstoffenprijzen en de opkomende economieën verder onder druk. Beleggers moeten rekening houden met neerwaartse winstbijstellingen en toenemende wanbetalingen.
  3. China wordt meegetrokken in de valuta-oorlog. Die is mogelijk al aan de gang. Een geleidelijke devaluatie van de renminbi zorgt voor extra deflatoire druk in het Westen.
  4. Bij de economische omstandigheden blijven inflatie en de rentetarieven binnen de perken. Binnenlandse dienstensectoren kunnen hiervan profiteren.
  5. 2016 wordt vooral het jaar van de politieke onzekerheid. In de VS vinden presidentsverkiezingen plaats, in het VK kan worden gestemd over het lidmaatschap van de EU. De onzekerheid, die hiervan het gevolg is, zal leiden tot minder investeringen van bedrijven en minder consumptie van particulieren. Wade: "Reken op een tijdelijke groeiverzwakking." Maar mocht een Brexit zich aandienen, of Donald Trump tot de nieuwe president van de VS worden gekozen, dan wordt het pas echt onzeker.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus