Nieuws

Beleggers sorteerden voor op Fed

Het lijkt erop dat Europese beleggers in november hun portefeuilles voorbereidden op een renteverhoging door de Fed.

Europese beleggingsfondsen zagen afgelopen maand 2,3 miljard euro netto in lange termijn fondsen stromen. Het lijkt erop dat beleggers hun portefeuilles voorbereidden op een renteverhoging door de Fed. Aandelenfondsen waren het meest gewild, net als in oktober. Obligatiefondsen zagen juist 7,8 miljard euro netto uitstromen, blijkt uit het Thomson Reuters European Fund Flows rapport over de maand november.

Ook geldmarktproducten oefenden een sterke aantrekkingskracht uit op beleggers. De trend van oktober werd voortgezet. Beleggers staken netto 23 miljard euro in deze fondsen. BlackRock (5,5 miljard) was de fondsaanbieder die in november het meeste kapitaal aantrok, gevolgd door Goldman Sachs (5,4 miljard) en Aviva (3,8 miljard). 

Grote instroom in aadelen-ETF's
In november is het vermogen onder beheer in de Europese ETF-sector gegroeid tot 457,4 miljard euro. Die groei kwam grotendeels door de prestaties van de onderliggende markten. De aandelen-ETF’s genoten de hoogste instroom, gevolgd door obligatiefondsen. iShares blijft met een marktaandeel van 49,45% verreweg de grootste aanbieder. 

De top tien van grootste aanbieders beheren in totaal 92,85% van het totale vermogen in deze categorie. Dat houdt in dat 38 aanbieders slechts 7,15% van het marktaandeel te verdelen hebben. Als Thomson Reuters de tien best verkopende ETF’s op een rij zet wordt de concentratie goed zichtbaar. Zes van die best verkopende fondsen in November worden aangeboden door iShares en zijn goed voor een instroom van 1,9 miljard euro.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie