Nieuws

BoJ trekt weer de steunportemonnee

Japanse overheidsobligaties zijn in trek na de bekendmaking van nieuwe maatregelen door de Bank of Japan.

Japanse overheidsobligaties zijn in trek na de bekendmaking van nieuwe maatregelen door de Bank of Japan. De Japanse centrale bank verruimde zijn monetaire beleid.

Het deed dit door de looptijd van de effecten die het opkoopt te verlengen. Tot nu toe was de gemiddelde looptijd van het schuldpapier tussen zeven en tien jaar. Vanaf begin 2016 zal de looptijd worden uitgebreid tot papier met een looptijd tussen zeven en twaalf jaar.

Ook zal een uitgebreider pakket aan schuldpapier worden opgekocht. Volgens de Bank of Japan doet het ruime monetaire beleid waarvoor het bedoeld is. Geleidelijk aan houden bedrijven en huishoudens minder rekening met de mogelijkheid van deflatie in hun dagelijkse beslissingen, aldus een verklaring van de centrale bank.

Rendementen omlaag

Met name de investeringen van bedrijven trekken aan. Daarbij gaat het niet alleen om kapitaalintensieve investeringen, maar ook om extra geld voor opleidingen. De nieuwe maatregelen van de Bank of Japan zijn bedoeld om het expansieve monetaire beleid verder te verruimen.

De aankondigingen zorgden voor veel activiteit op Japanse obligatiemarkten. Het rendement op tienjarige Japanse overheidsobligaties (JGB) daalde 1,5 basispunt naar, 0,28%. Dit is het laagste niveau sinds januari van dit jaar.

De gevolgen voor obligaties met een langere looptijd waren heviger. Een net uitgegeven obligatie met een looptijd van 20 jaar zag het rendement met drie basispunten dalen tot 1,01%.

Gevolgen zichtbaar

Het rendement op Japans schuldpapier met een looptijd van veertig jaar daalde zelfs 4,5 basispunten tot een niveau van 1,43%. Op de futuresmarkt waren de gevolgen van het nieuwe beleid van de Bank of Japan ook zichtbaar.

De koersen van een tienjarige JGB future bereikten een recordniveau van 149,18. Daarna daalden ze enigszins om toch nog 16 basispunten hoger te eindigen op 149,03.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus