Nieuws

Europese junk in, geldmarktfondsen uit

Ook in november was er instroom in de Europese ETF-industrie. Detlef Glow van Lipper analyseert de laatste cijfers.

Vorige maand steeg het Europese belegde vermogen in ETF's van 444,3 miljard euro naar 457,4 miljard euro, een plus van een kleine 3%. Deze stijging was vooral te danken aan gestegen koersen (+10 miljard euro) en veel minder van instroom (+3,1 miljard euro).

Het zal niet verbazen dat aandelen-ETF's het meeste geld aantrekken. De dominantie van deze beleggingscategorie is al jaren groot.

Aandelen-ETF's dominant
naam voor SEO

Aandelen-ETF's beleefden in november een inflow van 2,2 miljard euro, gevolgd door obligatie-ETF's (+1,2 miljard euro). Minder goed ging het met de geldmarkt-ETF's, die een outflow zagen van 500 miljoen euro. De totale ETF-inflow staat dit jaar na elf maanden op 65,9 miljard euro. 

De ETF-markt is een geconcentreerde markt. De drie best verkochte beleggingscategorieën van november 2015 (bedrijfsobligaties, wereldwijde aandelen en high yield) waren goed voor 57% van de totale Europese ETF-verkoop.

Geconcenteerde markt
naam voor SEO

Verliezers waren er vorige maand ook. Vooral Indiase aandelen, Europese aandelen, geldmarktfondsen en Europese staatsobligaties werden van de hand gedaan.

Europese staatsobligaties in de verkoop
naam voor SEO

iShares was en is verreweg de grootste aanbieder van ETF's. Dat was dus ook in november het geval. iShares verkocht in november voor 1,8 miljard aan ETF's, gevolgd door Source (+0,5 miljard euro) en db x-trackers (+0,4 miljard euro)

iShares de grootstenaam voor SEO

Van de 2081 ETF's, die in Europa te koop zijn, zagen in november slechts 572 instroom. De overige 1509 zagen geen instroom of zelfs uitstroom. Van de 527 ETF's die wel instroom boekten, tekenden slechts 23 ETF's voor een instroom van 100 miljoen euro en meer.

De best verkochte ETF was iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF (+ 572 miljoen euro), die in zijn eentje goed was voor 18,33% van de totale november-inflow.

Europese junk het populairst
naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie