Nieuws

Pas op voor nifty fifty-scenario

Het grootste risico voor aandelen is een nifty fifty-scenario, aldus Nick Sheridan van Henderson Global Investors.

Nick Sheridan, fondsmanager van het Henderson Horizon Euroland Fund, wil bij zijn aandelenselectie alle emotie uitschakelen. Dat is waarin hij zich naar eigen zeggen onderscheidt en waarom het fonds beter presteert dan de benchmark. “Onze selectie vindt bottom-up plaats”, zegt Sheridan.

“We kijken echt op aandelenniveau welke bedrijven voor ons interessant zijn. We letten daarbij op de balans, winsten, waardegroei en het dividend. Ik stel mezelf dan vragen als: hoe stabiel zijn de winsten? Worden de winsten voldoende ondersteund door cash? Hoe stabiel is de groei? Hoeveel vind ik die groei waard?”

Uiteindelijk blijven er na deze filtering veertig tot vijftig Europese waardeaandelen over, waarbij iedere positie 1 tot 5% van de portefeuille beslaat. “Er bestaan geen restricties, ik zou bijvoorbeeld voor 10% in één aandeel mogen zitten. Ik vind spreiding echter wel heel belangrijk. De grootste positie is nu RELX (Reed Elsevier) met 6% van de portefeuille.”

Blijf naar de cijfers kijken

Volgens Sheridan is het daarbij van groot belang om objectief te blijven. “Ik concentreer mij echt alleen op de feiten en cijfers. Waardegroei en de aandelenkoersen zijn een objectief gegeven. De balance sheets vertellen mij wat ik moet doen. Er kan een groot verschil zitten tussen de duurzame groei van een bedrijf en de verwachtingen die de markt heeft.”

“Beleggers laten zich vaak afleiden door emotie en verwarren angst met onzekerheid. Als ze een slechte ervaring met een aandeel hebben gehad, stappen ze er de volgende keer niet zo snel meer in.” De fondsmanager probeert daarentegen volledig rationeel te handelen.

“Als ik een slechte ervaring heb gehad met een aandeel, maar het bedrijf staat er op een later moment goed voor, koop ik het toch. Dat ik mij alleen op de cijfers richt, is misschien een beetje saai. Ik verspil bijvoorbeeld ook geen tijd aan analistenmeetings, zo kan ik de beste beslissingen voor het fonds nemen.”

Nieuw Europees dividendfonds

Dat geldt ook voor het onlangs opgerichte Horizon Pan European Dividend Income Fund van Henderson, waar Sheridan ook aan het roer staat. “De strategie van dit fonds verschilt niet erg veel van die van het Eurolandfonds”, zegt de manager.

“Het belangrijkste verschil is dat we in dit fonds op zoek gaan naar Europese bedrijven die mooie dividenden betalen, maar tegelijkertijd ook tegen een korting verhandeld worden. Welke kansen en risico’s ziet hij voor het fonds in 2016? “We zien een lichte groei van het bruto binnenlands product in Europa volgend jaar, dus waarschijnlijk heb ik de wind in de zeilen.”

“Het grootste risico volgend jaar is een nifty fifty-omgeving. Daarmee bedoel ik een situatie zoals we begin jaren zeventig op de Amerikaanse aandelenmarkt zagen. Toen stuwden tijdens een bullmarkt een beperkt aantal largecaps de S&P 500 Index omhoog. Halverwege de jaren zeventig brak er echter een bearmarkt aan waarbij de aandelen underperformden."

Te hoge verrwachtingen

"Ook nu zie ik het risico dat beleggers té hoge verwachtingen hebben voor een aantal largecaps die de S&P 500 opdrijven; denk aan de Facebooks en Googles van deze wereld.”

“In Europa hebben we echter nog een lange weg te gaan wat betreft waarderingen, als je het vergelijkt met de Verenigde Staten. Ook profiteren we hier voorlopig nog van het QE-programma van de Europese Centrale Bank. Al met al zie ik voor volgend jaar meer positieve dan negatieve drivers voor Europa.”

“Er kan een groot verschil zitten tussen de duurzame groei van een bedrijf en de verwachtingen die de markt heeft”

Klik op de afbeelding voor alle fondsdata.
Peildatum 31 oktober 2015.

Data Henderson Horizon Euroland Fund

 

Dit fondsportret is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 31, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie