Nieuws

Reken op lage rendementen

Morgan Stanley heeft slecht nieuws voor fondsbeheerders. Makkelijk geld verdienen zit er niet meer in.

Morgan Stanley heeft slecht nieuws voor fondsbeheerders. Makkelijk geld verdienen zit er niet meer in. Volgens strateeg Andrew Sheets staat de mix van aandelen, obligaties en andere assets - die samen het beste risicogewogen rendement leveren - op instorten. Als de rendementen dalen naar een gematigd niveau, is het logisch om ook een gematigde aandelenweging te hanteren, valt te lezen op Bloomberg.

De stortvloed aan monetaire stimulering ondermijnt het rendement dat een fondsbeheerder kan maken met zijn risico. De laatste tijd kon men meer rendement behalen met blootstelling aan volatiele assets, zoals aandelen. Maar de rendementsverwachting per beleggingscategorie wijst volgens Morgan Stanley op zwaar weer.

Het valt Sheets op dat in tegenstelling tot het verleden voor 2016 zowel de lange- als de kortetermijn verwachtingen wijzen op een gematigde ’equity upside’. Morgan Stanley denkt dat de S&P500 eind 2016 op 2175 punten noteert. Het komende decennium leveren Amerikaanse aandelen niet meer dan 5% rendement, denkt de zakenbank. 

Strategen waren de afgelopen jaren erg positief over de aandelenmarkten in ontwikkelde landen, maar voor 2016 zijn de verwachtingen laag gestemd. De economische groei van de wereldeconomie trekt in 2016 iets aan en stijgt van 3,1% naar 3,3%. Maar bedrijven hebben het moeilijker om deze gematigde economische groei te vertalen tot een aantrekkelijke winstgroei.

Het armzalige rendement op staatsobligaties van ontwikkelde landen bevestigt het beeld dat er geen alternatief voor handen is, naast aandelen. Maar Morgan Stanley trekt nu zelfs dat laatste alternatief in twijfel, omdat de bedrijfswinsten onder druk komen te staan. 

Maar volgens de zakenbank doemt er een nieuw alternatief aan de horizon op. Bij een zwakkere groei en een ruim monetair beleid lijken de credit risk premiums aantrekkelijker. Credit spreads noteren ook boven hun historische gemiddelde, omdat toenemende kans op wanbetaling en verminderde liquiditeit al wordt ingeprijsd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie