Nieuws

Verzekeraars beleggen niet zo duurzaam

Nederlandse verzekeraars zijn in het afgelopen jaar niet duurzamer gaan beleggen. De trend in die richting is gestopt.

Nederlandse verzekeraars zijn in het afgelopen jaar niet duurzamer gaan beleggen. De trend in die richting is gestopt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Belleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Het is voor de zesde maal op rij dat het jaarlijkse onderzoek wordt gepubliceerd. In de afgelopen jaren was volgens de VBDO sprake van een sterke groei van het duurzame beleggen.

Dit jaar is er daarentegen sprake van stilstand. Volgens VBDO-directeur Giuseppe van der Helm zouden verzekeraars meer duidelijkheid moeten verschaffen over de duurzaamheid van hun beleggingsbeleid. Hij benadrukt dat het in veel gevallen aan transparantie ontbreekt.

Beter op de agenda

“Het beleggingsbeleid kan een voordeel opleveren ten opzichte van andere verzekeringsmaatschappijen. Er mag eveneens wat meer aandacht besteed worden aan het actief benaderen van klanten over het verantwoord beleggingsbeleid”, aldus Van der Helm De

VBDO komt met tal van aanbevelingen voor de verzekeraars. Zo zouden ze hun stemrecht bij bedrijven beter kunnen gebruiken en in sommige gevallen actief een dialoog aangaan met een bedrijf.

Van der Helm: “Verzekeraars kunnen het duurzaamheidsbeleid verankeren door het prominenter op de bestuursagenda te zetten.“ Uit het onderzoek blijkt dat zogenoemde green bonds aan populariteit wint.

Klein deel portefeuille

Dit zijn leningen die worden gebruikt om in duurzame projecten te investeren. Volgens het onderzoek is het aantal verzekeraars dat dergelijke producten in bezit heeft, gestegen van 31% naar 44%.

In vrijwel alle gevallen gaat het echter om een zeer klein deel de portefeuille, meestal niet meer dan 1%. Het onderzoek vond plaats onder dertig verschillende verzekeraars. De top drie is hetzelfde gebleven als vorig jaar.

Zwitserleven voert de lijst aan, gevolgd door Reaal en ASR Nederland.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?