Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstrateeg bij IRIS, het onafhankelijke onderzoeksinstituut van Robeco en Rabobank. Voor zijn indiensttreding bij Robeco werkte Jeroen als vermogensbeheerder en strateeg bij Interpolis. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een VBA diploma en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute.

Nieuws

December is feest op de beurzen

Vijf grafieken die de feeststatus van december als beleggingsmaand bevestigen.

December is niet alleen een feest in de agenda, maar ook op de beurs. Vijf grafieken die de feeststatus van december als beleggingsmaand bevestigen.

1) De beste aandelenmaand

December is historisch gezien de beste maand voor (Amerikaanse) aandelen. Uit het plaatje hieronder volgt dat het decemberrendement op de S&P500 index, sinds 1946, gemiddeld 1,7% per jaar bedraagt. Daarmee staat december fier aan kop.

April, oktober en maart staan op gepaste afstand. Die paar tienden van een procent lijken misschien klein, maar over een periode van 70 jaar tikt dat toch aan tot een slordige 30%. September was de slechtste maand met een gemiddeld verlies van 0,5%.

Overigens staat december ook bovenaan het lijstje als kortere perioden worden bekeken. Of het nu sinds 1970, 1991 of 2002 is, steeds weer zorgt december voor de vrolijkste beleggersgezichten.

2) Lager risico

Vaak houden de analyses over decemberrendementen hier abrupt up. Maar er is meer, risico bijvoorbeeld. De figuur hieronder geeft aan dat december ook als beste uit de bus komt als het gaat om risico. De beweeglijkheid, volatiliteit, van de rendementen is in december omgerekend naar jaarbasis iets meer dan 10%.

Dat is 40% minder risico dan de gemiddelde volatiliteit over alle kalendermaanden en zo’n 80% minder dan het risico van de roller coaster-maand oktober. Niet alleen behalen aandelen historisch gezien het hoogste rendement in december, u krijgt daar nog eens relatief weinig risico bij cadeau. Sharpe-technisch is dat best ok!

3) Weinig negatieve rendementen

Zelfs met het laagste risico kan december natuurlijk nog steeds pijn doen. Het blijven tenslotte aandelen. Daarom heb ik ook bekeken hoe vaak het rendement in december negatief is. De uitkomsten staan hieronder.

Ook nu laat december de andere maanden ruim achter zich. In slechts 23% van de decembermaanden gaat het mis en duiken aandelen de min in. Maar in bijna vier van de vijf maanden mag de champagne worden ontkurkt. Vorig jaar december trouwens niet. Aandelen gingen toen marginaal omlaag.

4) Minst negatieve maandrendement

Meteen even doorpakken maar. Als december dan toch een negatief rendement oplevert, hoe erg is de schade dan? Gemiddeld net iets meer dan 2% volgt uit de figuur hieronder. U raadt het al, het minst erg van alle kalendermaanden.

5) Lekker risico-avers

De laatste grafiek is voor de echte risico-aversen onder ons. Zelfs met de laagste kans op een negatief rendement en het minst negatieve rendement kan er toch nog een maandje tussen zitten die voor serieuze slapeloze nachten zorgt.

Denk aan oktober 1987 (-22%) of oktober 2008 (-17%). Daarom hieronder het aandeel van elke kalendermaand in de 50 slechtste maanden voor aandelen sinds 1946. Pfieuw, december komt zelfs niet eens in dit lijstje voor.

Van de 50 slechtste aandelenrendementen was er geen één een december. De eerste december komen we tegen op nummer 52 met een negatief rendement van 6%. Niet best, maar ook niet het einde van de wereld. 

 

En dus mag uit de vijf grafieken hierboven worden geconcludeerd dat december ook de feestmaand is als het om beleggen gaat. Maar het zijn ook hier de uitzonderingen die deze regel bevestigen. Fijne december!

 

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Lees meer

Assetallocatie