Nieuws

Vijf nieuwe punten van Abenomics

De Japanse regering heeft vijf nieuwe manieren bedacht om de economie te stimuleren.

Het nieuwe Japanse stimuleringsprogramma moet ervoor zorgen dat iedereen profiteert van de komende economische groei. Dat blijkt uit een artikel in de Wall Street Journal.

Daarin worden vijf punten aangestipt die duidelijk maken waarin het nieuwe stimuleringsprogramma van premier Shinzo Abe zich van vorige plannen onderscheidt.

 1. Groei beter verdelen
  De eerdere pogingen om de economie aan te zwengelen hebben vooral in het voordeel van grote bedrijven en aandeelhouders gewerkt. Nu gaat Abe op zoek naar een politiek waarbij iedereen bijdraagt aan de groei, maar er ook meer sprake is van een meer gelijke verdeling van de baten van de groei.

 2. Helpende hand gepensioneerden
  Gepensioneerden krijgen de helpende hand toegestoken. In totaal tien miljoen armere Japanse gepensioneerden krijgen eenmalig een bedrag van 30.000 yen (245 dollar) toegeschoven. De gepensioneerden profiteren niet van de hogere lonen die Abe belooft, maar zouden wel last hebben van de verwachte hogere inflatie.

 3. Kinderopvang
  Ouders met jonge kinderen profiteren van de nieuwe kinderopvangcentra. Voor ouders met een deeltijdbaan wordt het ook gemakkelijker om ouderverlof te krijgen. Dit maakt kinderen krijgen aantrekkelijk en dat is nodig in een land met vooral ouderen. 

 4. Minimumloon
  De Japanse regering gaat het minimumloon verhogen met jaarlijks 3%. Dat was tot nu toe 2%. Het is een maatregel die ervoor moet zorgen dat consumenten meer gaan besteden.

 5. Betere ouderenzorg
  Japan gaat nieuwe verzorgingshuizen bouwen. Tegen 2020 moet er nieuw onderdak zijn voor 500.000 Japanse ouderen. Daarnaast deelt de regering beurzen uit aan Japanners die in de hulpverlening willen gaan werken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie