Nieuws

Koopkansen in EMD door volatiliteit

Volgens Mike Conelius van T.Rowe Price valt er alpha te behalen in schuldpapier uit de opkomende markten.

Volgens Mike Conelius van T.Rowe Price valt er alpha te behalen in schuldpapier uit de opkomende markten. Die beleggingscategorie is momenteel onder beleggers niet erg gewild, mede door een aantal tegenslagen, zoals de devaluatie van de Chinese munt en de afwaardering van Brazilië. Pessimisme drukt de waarderingen.

Een aanstaande rentestap van de Fed hangt ook als een donkere wolk boven de emerging market debt (EMD). Maar een renteverhoging komt niet meer als verrassing en diverse centrale banken uit de opkomende landen hebben aangegeven dat zij ook tot actie overgaan zodra de Fed een rentestap neemt. 

Conelius acht de kans wel groot dat een rentestap tot hogere volatiliteit leidt. Maar de uitstroom zal beperkt blijven omdat de meeste beleggers beperkte blootstelling hebben en de waarderingen al laag zijn. Mochten de waarderingen nog verder dalen, dan ziet hij daar goede koopkansen gloren, omdat de onderliggende langetermijntrend voor EMD nog steeds gezond is.

Kijkt Conelius puur naar het effectief rendement, dan steekt EMD boven de meeste andere beleggingscategorieën uit. De yield-to-maturity van de index voor EMD in buitenlandse valuta is momenteel 6,44% en die voor EMD in lokale valuta 6,87%, cijfers die in de ontwikkelde economieën niet meer gehaald worden.

Grote diversiteit

Er is een grote diversiteit binnen de categorie. In veel landen zijn positieve ontwikkelingen gaande. Maar er zijn verschillen in groeitempo en in inflatie. Daarnaast zijn er verschillen in de monetaire beleidscyclus. Die onderlinge verschillen scheppen volgens Conelius de mogelijkheden om alpha te genereren op de obligatie- en valutamarkten.

T. Rowe Price is ervan overtuigd dat de structurele vooruitzichten van schuldpapier uit de opkomende landen op lange termijn positief blijven, ondanks een mogelijke verzwakking op korte termijn. Wat pleit voor deze beleggingscategorie zijn de aanzienlijke deviezenreserves en vaak hebben deze landen een sterkere balans dan de meeste ontwikkelde markten.

Verder hanteert Conelius een contrair argument: de uitgifte van EMD is relatief laag en de categorie niet erg populair. Verder koersdalingen maken het papier nog aantrekkelijker, vanwege de waarde op lange termijn en de blootstelling die het biedt aan de fundamentals van de opkomende markten. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus