Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Volatiliteit gaat terug naar normaal

De volatiliteit zal stijgen naar 15-20%. Dat is normaal en betekent niet dat er een nieuwe crisis komt, aldus Alexandre Drabowicz.

Volatiliteit is het thema van het gesprek op het Zuidas-kantoor van Amundi, de vermogensbeheerder waar Alexandre Drabowicz werkzaam is als Head of Investment Specialists – Equity Strategies.

Het was geen thema meer sinds Mario Draghi medio 2012 de legendarische woorden sprak dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro overeind te houden. “Tot begin 2014 bleef de volatiliteit van aandelen superlaag. We raakten eraan gewend, dachten dat het zo hoorde en kochten massaal aandelen.”

Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico op verlies. Dé graadmeter daarvoor is de fear index – de VIX voor Amerikaanse aandelen, de VSTOXX voor Europese. De laatste is samengesteld uit opties op de EuroStoxx50, de eerste uit opties op de S&P 500. Beide noteren in procenten.

Opgaande lijn

Een VIX van vijftien indiceert een grote kans dat de S&P 500 de komende dertig dagen minder dan 1% per dag naar boven of beneden zal bewegen. De VIX tipte tussen 2012 en 2014 wel eens de tien aan – een historisch laag niveau. Maar vooral de VSTOXX vertoont sinds anderhalf jaar weer een stevig opgaande lijn.

"Wij denken dat de volatiliteit van aandelen de komende jaren zal toenemen naar tussen de 15 en 25%," voorspelt Drabowicz. "Eigenlijk is dat het normale niveau. Het betekent dus geenszins dat er een nieuwe crisis aan komt."

 

Volatiliteit, zegt hij, is de prijs van onzekerheid. "De massale geldinjecties van de centrale banken nemen die onzekerheid weg, en hebben daardoor een enorme invloed op de volatiliteit."Welke invloed, verschilt sterk per centrale bank. "De quantitative easing door de Federal Reserve bracht de volatiliteit op Wall Street van hoog naar laag. Bij de Bank van Japan was het precies andersom. Sinds die geld begon te pompen, steeg de Nikkei binnen twee jaar van 8.000 naar 20.000 punten."

 

Vanaf begin 2014 lopen VIX en VSTOXX steeds harder uit elkaar. De laatste schommelt nu rond de 22, de eerste rond de 16. De reden is simpel. Met de Amerikaanse economie gaat het beter dan met de Europese, zowel in harde cijfers als in de hearts and minds van zijn participanten.

De Amerikanen hebben meer vertrouwen in de toekomst. Zeker na de aanslagen in Parijs weten wij Europeanen niet goed meer wat ons boven het hoofd hangt. Nog daargelaten dat de groei in de EU maar niet van de grond komt.

"Wij denken dan ook dat de ECB QE nog verder zal uitbreiden,’ zegt Drabowicz. ‘De bank heeft ook nog maar 40% uitgevoerd van het monetaire verruimingsprogramma dat zij al in gang heeft gezet. Ga er maar vanuit dat de depositorente nog verder in de min zal duiken."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus