Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Portfoliomanagement is geen spelletje

Low vol, dat geen low vol is. Portfoliomanager Gregory Kolb van het Perkins Global Value legt uit hoe hij tegen de markt aankijkt.

Het fonds dat Gregory Kolb, portfoliomanager van Perkins Global Value en sinds dit jaar Chief Investment Officer bij Perkins beheert, heeft de zelfde karakteristieken als de populaire low volatility-fondsen, maar het is duidelijk een ander fonds.

Low Volatility is feitelijk een factor, dus statistiek. Bij Perkins hebben ze een hele fundamentele benadering. Toch lijken deze fondsen op elkaar. Kolb legt uit: 

"Portfoliomanagement is geen spelletje, het is een serieuze zaak, het gaat om andermans geld. Vanuit een bottom-up view begin ik met te kijken naar wat er mis kan gaan, daarna naar wat er goed kan gaan.”

De vraag of de cashpositie in het fonds van ruim 7% ook bij deze filosofie hoort, wordt bevestigend beantwoord. “Momenteel zijn we onderwogen in de VS. Maar als je de huidige Amerikaanse markt bekijkt met de filosofie dat je niet wilt verliezen, dan zie je een markt waarin een hoop mis kan gaan. Veel aandelen zijn niet meer aantrekkelijk geprijsd. Het is een uitdaging geworden.”

Ook over Japan is Kolb helder. “Hier zijn we nu voorzichtig. Wij hebben een overwogen positie gehad, zelfs twee keer zoveel als de index. Maar dit is geleidelijk afgebouwd, ongeveer gedurende de periode van de rally. Nog niet zo lang geleden had niemand belangstelling voor Japan."

Geen groei Japan

"Het was de enige markt in de wereld waarin de aandelenwaarde van een onderneming lager kon zijn dan de reële waarde. Dat komt zelden voor, want meestal zijn in aandelenprijzen de toekomstverwachtingen ingeprijsd. Het enige fundamentele wat de laatste jaren heeft plaatsgevonden is dat de yen is verzwakt. Maar de economie groeit niet navenant, de politieke situatie is ook onzeker en de positie van Abe, die drie jaar geleden werd gekozen, wordt zwakker. Op de aandelenmarkt is de verhouding koers-waarde niet beter geworden.”

Gregory’s kijk op sectoren? “Veel bedrijven hebben van de rally geprofiteerd vooral bedrijven met een hoge leverage. Voor de komende tijd moeten beleggers meer kijken naar bedrijven met weinig risico en een lage waardering. Met weinig risico bedoel ik een sterke balans, een goede cashflow en een gestage groei."

Dan komen consumer staples, zoals Proctor & Gamble of Swedish Match snel in beeld. Voorzichter is de portfoliomanager van Perkins met health care. “Wij zijn nu nettoverkopers in deze sector, we hebben verkocht wat goed heeft gedaan." Perkins is niet enthousiast over biotechbedrijven die geen winst maken maar wel erg populair zijn. "We hebben ook posities gehad in Amerikaanse verzekeringsbedrijven in de gezondheidszorg, een sector die bovenaan stond maar nu onder druk staat."

Position sizing

In deze sector kijkt Perkins nu meer naar bedrijven als Johnson & Johnson, dat een goede balans heeft, een koers-winstverhouding van ongeveer vijftien en een zeer gediversifieerde productportefeuille heeft. Over het selectieproces bij Perkins is Gregory Kolb duidelijk.

“Ik noem het position sizing. Er zijn twee basiscomponenten: de aantrekkelijkheid van een aandeel op zich en de mate waarin je de portefeuille wilt diversifiëren. De eerste is simpel, je hebt een eigen concept waarbinnen je het opwaarts potentieel afweegt tegen het neerwaarts risico. We zoeken vooral bedrijven die niet te duur zijn, met een sterke balans, een gezonde cashflow en een goede concurrentiepositie.”

Het proces van diversificatie legt Gregory Als volgt uit. “We willen in de portefeuille verschillende drivers, bijvoorbeeld cashflow, van bedrijven in portefeuille, of boekwaarde. Uitgangspunt is het diversifiëren van risico, alles moet niet tegelijk kunnen gebeuren. Correlaties moeten teruggebracht worden, zonder het opwaarts potentieel te ondermijnen.”

Gregory Kolb bekijkt de gemiddelde verwachting voor aandelen, die voor de komende vijf tot tien jaar rond 7% ligt. Hij is minder optimistisch . “Ik zie het meer tussen 2% en 5%. In de ontwikkelde markten heb je een bijzonder lage rentestand en we hebben een rally gezien. Hoge waarderingen leiden op termijn tot lagere opbrengsten. Zo werkt het nu eenmaal.”


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020