Nieuws

Pensioenfondsen op duurzame tour

Duurzaam beleggen wordt steeds meer gemeengoed. De grootste pensioenfondsen zetten duurzaamheid hoog in het vaandel.

Duurzaam beleggen wordt steeds meer gemeengoed. De twee grootste pensioenfondsen in Nederland zetten duurzaamheid hoog in het vaandel en willen gezamenlijk druk uitoefenen op de ondernemingen waarin zij belangen hebben om de bedrijfsvoering te vergroenen. 

Gisteren liet Pensioenfonds Zorg en Welzijn weten de komende jaren de portefeuille te verduurzamen. Belangen in bedrijven met een relatief hoge CO2-uitstoot worden afgebouwd. Doelstelling is om in 2020 de CO2-footprint van de beleggingen te hebben gehalveerd.

Duurzaam beleggen gaat hand in hand met bescherming van het kapitaal en financieel rendement. Bedrijven die een grotere tol eisen van het milieu, zullen op termijn een slechte belegging blijken te zijn, denkt PFZW. Ook ABP, dat onlangs een duurzamer beleid introduceerde, gaat er vanuit dat verantwoord beleggen op lange termijn de meeste waarde creëert. 

Samen sterk voor groen

Streven van PFZW is samen met andere grote institutionele beleggers druk uit te oefenen op ondernemingen om hun beleid te verduurzamen. In totaal worden zo’n 250 bedrijven uitgesloten uit de portefeuille. De meeste winst wat betreft CO2-uitstoot valt te halen in de sectoren Energie, Nutsbedrijven en Materialen. De gefaseerde uitsluiting gaat gepaard met een intensieve dialoog met de ondernemingen. 

Onlangs liet ook pensioenfonds ABP weten dat het de portefeuille verduurzaamt. Doelstelling is om in 2020 de CO2-uitstoot met een kwart terug te brengen. De belegger gaat in de gesprekken bedrijven meer aansporen om te voldoen aan duurzaamheidseisen. Beide grote pensioenfondsen merken de wens bij hun achterban om bij te dragen aan een duurzamer wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus