Nieuws

Top vijf populairste smart bèta-ETF’s

Smart bèta-ETF’s zijn ongekend populair, dit jaar kende deze categorie al in een instroom van 52 miljard dollar.

Smart bèta-ETF’s zijn ongekend populair, dit jaar kende deze categorie al in een instroom van 52 miljard dollar. Daarmee is smart bèta goed voor 30% van de totale instroom in ETF’s. ETF.com heeft de top vijf in deze beleggingscategorie op een rij gezet. 

Koploper onder deze fondsen is het Wisdom Tree Europe Hedged Equity ETF, dat dit jaar al met 15,4 miljard dollar is gegroeid. Het fonds profiteert van de overtuiging dat de eurozone voor een herstel staat, terwijl de euro zwak blijft ten opzichte van de dollar. Het fonds focust op dividendaandelen uit Europa, waarvan de inkomsten vooral van buiten Europa komen. Het valutarisico is afgedekt.

Nummer twee is ook een fonds van Wisdom Tree, de Japan Hedged Equity ETF. Dit was de koploper in 2014, toen beleggers blootstelling zochten aan Abenomics, met daarbij oog voor een zwakkere yen ten opzichte van de dollar. Dit jaar blijft het fonds populair en is opnieuw met 4 miljard dollar gegroeid.

Op drie staat First Trust Dorsey Wright Focus 5 ETF. Vorig jaar was dit de populairste nieuwkomer op de markt. Dit jaar is het verder gegroeid met 3,2 miljard dollar. Het is een fund-of-funds met een momentumstrategie, dat blootstelling zoekt aan vijf First Trust sector en industrie ETF’s.

De vierde plek wordt ingenomen door het iShares MSCI USA Minimum Volatility ETF. Dat fonds volgt een index met Amerikaanse ondernemingen, die geselecteerd zijn op hun lage volatiliteit. Wat het fonds uniek maakt, is de ’minimum variance’ portefeuille. Het fonds is overwogen in defensieve sectoren, die dividend uitkeren, zoals healthcare, nutsbedrijven en consumentengoederen.

De laatste podiumplek van de top vijf is voor het Vanguard Growth ETF (VUG), een groot fonds dat maar blijft groeien. Het heeft nu 20,6 miljard dollar onder beheer en biedt tegen lage kosten blootstelling aan de grootste Amerikaanse groeibedrijven. Het volgt een index, die bedrijven selecteert op zes groeifactoren. Dit jaar is er 2,44 miljard dollar aan vers kapitaal in het fonds gestroomd. Ten opzichte van de twee andere vergelijkbare fondsen presteert VUG dit jaar iets minder, maar de kosten liggen lager dan bij de twee concurrenten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen