Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Geen dividendbubbel VS

In de VS werd in het derde kwartaal een record van 116,5 miljard dollar aan dividend uitgekeerd. Dit is nog niet het einde van de groei.

Het derde kwartaal is niet zo'n goed kwartaal voor dividendbeleggers, althans niet in Europa. Daar is het tweede kwartaal het belangrijkste dividendkwartaal. In het derde kwartaal werd 13%, zo'n 17,4 miljard dollar, minder dividend uitgekeerd, zo blijkt uit de Henderson Global Dividend Index.

Maar het waren niet alleen seizoensmatige invloeden die het dividend deden afnemen. De sterke dollar, de basisvaluta van de index, deed ook zijn werk. Toch hebben Europese aandelen het dividendtechnisch gezien prima gedaan in de afgelopen twaalf maanden.

Geschoond voor eenmalige dividenden en valuta was er een onderliggende groei van 10,1%. En er is zicht op verdere groei, vertelt Alex Crooke, Head of Global Equity Income van Henderson. "De winst van bedrijven groeit nog niet zo heel snel, maar er zijn meer bedrijven die hun dividendbetalingen hervatten. KPN en ING keren na moeilijke jaren bijvoorbeeld weer uit."

 

Tesco boosdoener

"En bijvoorbeeld Unibail-Rodamco keert nu per kwartaal dividend uit. Dat soort beslissingen hebben ook effect op onze kwartaalreportages over dividend." Aan de andere kant van de Noordzee verdienen dividendbeleggers nu minder.

In het Verenigd Koninkrijk is er sprake van een daling van de uitkeringen, onder andere door de lage grondstofprijzen die mijnbouwers in de problemen brengt en de opkomst van goedkopere supermarkten. Hierdoor is gigant Tesco in de problemen gekomen en moest de Britse onderneming het dividend schrappen.

Crooke: "Het tweede én derde kwartaal zijn belangrijke perioden voor dividendbeleggers, maar helaas was er geen sprake van dividendgroei. Er werd 1,5% minder, oftewel 34,3 miljard dollar, uitbetaald. Toch zie ik het niet somber in qua dividend. De Britse economie staat er goed voor, het zijn alleen de tegenslagen van de mijnbouwers en retailers die de dividendgroei nu even doen stagneren."

Recorddividenden VS

In Noord-Amerika (inclusief Canada) lijken de bomen tot aan de hemel te groeien als het om dividend gaat. De dividenden bereikten een nieuw kwartaalrecord van 116,5 miljard, een toename van jaar-op-jaar 20,1%. Nu is er in de VS al zeven kwartalen sprake van dubbelcijerige groei. Is de rek er niet een beetje uit bij ondernemingen?

Crooke: "De dividendgroei in het derde kwartaal kwam voor de helft voor rekening van een speciaal dividend van Kraft na de overname van Heinz. Onderliggend was er echter ook sprake van 9% groei en bedrijven uit alle sectoren, behalve de geplaagde mijnbouwsector en tabak, verhoogden hun uitkeringen. Technologiebedrijven, health care en financials keren het meeste dividend uit. Ik verwacht niet dat dat snel verandert, en technologiebedrijven en banken zullen waarschijnlijk meer gaan uitkeren."

Bij technologiebedrijven ligt de pay-out-ratio volgens Crooke namelijk nog flink onder het gemiddelde van 40% in de VS. Dit gat zal langzaam kleiner worden. "Wat de banken betreft, die zijn nu nog aan het worstelen met de nieuwe toezichtregels. Ze moeten bijvoorbeeld grotere kapitaalbuffers gaan aanhouden. Zodra ook de kleinere banken hun balansen sterker hebben gemaakt en op orde hebben, kan het dividend omhoog. Hiermee lijkt de VS nog niet aan het einde van de cyclus van dividendgroei. De komende twaalf maanden zal het economisch sneller groeiende Amerika Europa zeker voorblijven op het gebied van dividendgroei."

China is tricky

Over naar die andere grote, belangrijke economie, China. Ondernemingen in China, goed voor de helft van het dividend in opkomende markten, keerden in het derde kwartaal 25,7 miljard dollar uit aan dividend. Het derde kwartaal is hier een belangrijk dividendkwartaal, zo'n 90% van het dividend wordt in de maanden juli, augustus en september uitgekeerd.

Het Chinese dividend daalde 2,1% en het is volgens Henderson aannemelijk dat de dividenduitkeringen dit jaar voor het eerst op jaarbasis zullen dalen. "China is tricky," zegt Crooke. "Grote ondernemingen hanteren meestal een vast percentage van de winst voor het dividend, bijvoorbeeld 30%. Maar nu de winst van Chinese bedrijven onder druk staat, gebeurt datzelfde met het dividend. Bij westerse bedrijven zijn ze eerder geneigd het dividend op peil te houden, ook als de winst wat tegenvalt. In China niet dus. En China heeft momenteel veel grote tech- en internetbedrijven die weliswaar soms dividend uitkeren, maar vanwege hun groeistrategie lage uitkeringspercentages hanteren."

Wat betreft de andere opkomende markten, daar is Crooke nog wat voorzichtiger mee. "In Brazilië hebben bedrijven het – ook door de lage grondstofprijzen – het heel lastig. Ook de munt staat zwaar onder druk. In India wordt nog niet zoveel dividend betaald. Daar steken bedrijven de winsten liever in nieuwe groei. Rusland heeft zwaar te lijden onder de lage olieprijs. Omdat grote bedrijven hun winst in dollars maken en hun dividend in roebels betalen, was het tot voor kort nog niet zo slecht daar voor dividendbeleggers, maar die roebel zou nog wel eens verder kunnen dalen."

Japan opvallend goed

Een opvallende groeier is Japan. het derde kwartaal was sprake van een onderliggende groei van 22,5%, ruwweg in lijn met de eerste twee kwartalen. Maar dit cijfer laat zien dat de dividendgroei binnen Japanse bedrijven momenteel tot de hoogste ter wereld behoort.

"Daar is sprake van een structureel herstel van de dividendgroei. Als de yen tenminste op dit niveau blijft. De munt moet niet verder verzwakken. Nu heeft de Japanse exportsector volop profijt van de lage yen en dat doet winsten en dividend goed. Beleggers moeten wel de handel met het stagnerende China in de gaten houden. Japanners doen veel zaken met China. Hopelijk krijgen ze geen last van de inzakkende groei daar."

Telecom is interessant

Maar hoe verhouden de resultaten van de dividendindex zich ten opzichte van een echte beleggingsportefeuille? Crooke heeft samen met zijn negen fondsmanagers een kleine 13 miljard euro onder beheer, meer dan 20% van alle aandelenbeleggingen van de Britse vermogensbeheerder. Wat doet hij?

"Nou in ieder geval is het voor ons nog te vroeg om te beleggen in opkomende markten. Er is door de vele koersdalingen wel sprake van waarde in die markten, maar we zien nog niet genoeg economische groei. Het minst slecht doen bedrijven het die zich richten op de consumentenmarkt in die landen. Het uitgavepatroon van bijvoorbeeld Chinese consumenten blijft redelijk op peil, dus bedrijven in die sector die dividend uitkeren, kunnen dat wellicht doen groeien."

Crooke is vooral positief over de VS en Europa, al neigt hij door de hogere waarderingen in de VS en de dollarsterkte een beetje naar Europa. "Na een goede start van het aandelenjaar en het dipje eind van de zomer, is er value te vinden in Europa. Met name telecommers zijn interessant."


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie