Nieuws

Selectief in emerging markets

“Er zijn altijd goed gepositioneerde bedrijven die tijdens een correctie onterecht klappen krijgen“ Sander Zondag over emerging markets.

Opkomende landen waren tien jaar geleden the place to be, maar dalende economische groei en dalende grondstoffenprijzen gooiden roet in het eten. Het gevolg: beleggers verkochten massaal hun opkomende aandelen en obligaties. Gevalletje buy the dip?

Experts Sander Zondag, Maarten-Jan Bakkum, Ineke Valke en Rob Drijkoningen manen tot terughoudendheid.

Sander Zondag
CIO BNP Paribas Obam

Minder rendement dan kapitaalkosten

“Als je belegt met als doel er inkomsten uit te halen, dan moet je tegenwoordig een horizon van minstens vijf jaar hebben. Eigenlijk langer. Als een vijfjaarsobligatie op 3% staat, dan weet je dat je 3% krijgt en na vijf jaar je geld terug. Maar nu koop je vijfjaars op 0%."

"Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 38% van alle bedrijven in Azië een lager rendement op het geïnvesteerde vermogen behaalt dan de kapitaalkosten. Dat zijn dus bedrijven die waarde vernietigen met investeringen, die een beperkte of negatieve kasstroom opleveren. In de Chinese infrastructuursector kom je hiervan veel voorbeelden tegen.”

Sander Zondag

Selectief beleggen

“Beleggers zien opkomende markten als één blok, maar wij kijken naar de relatieve aantrekkelijkheid van landen, sectoren en bedrijven. Wat er in de Filipijnen gebeurt, heeft niets te maken met de situatie in Rusland of Brazilië, landen waar ik als belegger voorlopig geen kansen zie."

"Selectief beleggen heeft mijn voorkeur. Er zijn voldoende mogelijkheden in de Filipijnen, Indonesië, Taiwan, Mexico en India. We kijken ook naar Afrika, en los van Brazilië en Venezuela biedt Latijns-Amerika zeker mogelijkheden.”

Kwalitatieve groei

“Of China 7%, 6% of 5,5% groeit, maakt mij niet zoveel uit, zolang het maar kwalitatieve groei is. Ook China biedt kansen. Bijvoorbeeld internetbedrijven, bedrijven die zich richten op consumenten en dienstverleners, bijvoorbeeld in de gezondheidzorg."

"Chinezen hebben online meer keuze, het is meestal goedkoper dan de buurtwinkel en wordt bij wijze van spreken gratis thuisbezorgd. Aandelen van Chinese internetbedrijven zijn ook fors omlaag getrokken tijdens de correctie."

"Als de Fed-angst uit de markt loopt, kan de koers van deze aandelen op termijn verdubbelen. Dat kun je niet over veel westerse aandelen zeggen. Met aandelen van westerse bedrijven, die relatief veel omzet uit de regio halen, zijn wij ook indirect aan opkomende markten blootgesteld. Nestlé en Unilever groeien 0 tot 2% in westerse markten, en vier keer zo snel in opkomende markten. Op korte termijn voelen opkomende markten druk, op de lange termijn kun je er niet omheen.”

Selecte groep koplopers

“Er zijn altijd goed gepositioneerde bedrijven, die tijdens een correctie ten onrechte klappen krijgen. Als er voortdurend kapitaal wegstroomt uit opkomende markten, is het een lastig klimaat voor de stockpicker, maar opkomende markten gaan op gegeven moment normaliseren en dat punt nadert."

"Vergeleken met westerse bedrijven zijn de waarderingen van opkomendemarktaandelen nu behoorlijk laag. Ik had gehoopt dat de Fed de rente omhoog zou optrekken met de opmerking: we doen er 0,25% bij, en dat is het. Nu is de boodschap afgegeven, dat vanwege de stress op de internationale markten er nog even gewacht wordt met een renteverhoging. Dat wordt door beleggers opgevat als: oppassen geblazen. Daardoor kregen opkomende markten een extra tik."

"Als de rente op termijn 0,25% wordt verhoogd, dan zullen waarschijnlijk de betere opkomende markten en bedrijven stijgen doordat beleggers meer gaan kijken naar fundamentele en intrinsieke waarden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen