Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Op zoek naar de beste profielfondsen

Profielfondsen lijken saai, maar renderen doorgaans prima. Ik vergelijk de prestaties van 45 verschillende profielfondsen.

In de wereld die snel verandert, zou een profielfonds een prima oplossing zijn. Ze passen snel de allocatie aan en renderen prima, ze hebben alleen een saai imago.

Maar saai of niet, uiteindelijk gaat het wel om het resultaat in harde pecunia. Hoe presteren deze profielfondsen? Met 45 profielfondsen, verdeeld van Zeer Defensief tot Zeer Offensief, ontstaat een helder beeld hoe multi-assetoplossingen presteren.

De indeling naar profiel vindt plaats op basis van de standaarddeviatie van de afgelopen drie jaar. Omdat niet altijd aan de naam is af te lezen waar een profielfonds precies thuishoort is de standaarddeviatie leidend in dit verhaal.

Gestegen standaarddeviatie

Ten opzichte van het tweede kwartaal 2015 zijn de gemiddelde verhoogde allocaties richting obligaties opvallend bij de profielen neutraal (+3,11%), offensief (+5,76%) en zeer offensief (+4,90%). De allocatie komt vooral uit de positie cash en alternatieve beleggingen.

De daling van de aandelenmarkten in augustus hebben de volatility doen toenemen. Die was erg laag, dus dan is enige stijging niet desastreus. Gemiddeld genomen is te zien dat de standaarddeviatie voor alle profielfondsen is toegenomen.

De hoge Sharperatio’s van begin 2015 normaliseren door dalende rendementen en de hogere standaarddeviatie. Hoe defensiever het profiel, hoe hoger de Sharperatio, waarbij het lijkt dat de afgelopen jaren risico niet buitensporig werd beloond.

Welke is de beste?

Oorzaak is de dalende rente naar ultralage niveaus, waardoor de rendementen op (staats)obligaties uitzonderlijk goed waren. Als ik kijk naar de 45 profielfondsen van een tiental aanbieders, dan volgt al snel de vraag: Wie is de beste?

Wat is het beste, is misschien een betere vraag. Het hoogste rendement van de afgelopen drie jaar is het ijkpunt dat in de beleggingsindustrie behoorlijk verankerd is. Interessant is hoe het rendement is gerealiseerd.

Gerealiseerde beleggingsrendementen verschillende assetclasses

Bron: Morningstar

In de tabel staat het profiel Neutraal gerangschikt op de performance van de afgelopen drie jaar. Gemiddeld genomen heeft dit profiel 11% cash, 51% aandelen, 36% obligaties en 2% alternatieven. Ik noem drie opvallende profielfondsen. 

  • Sparinvest SICAV Balance
    Sparinvest is voor Nederlandse begrippen een nieuwkomer in het profielfondsenuniversum. Hoewel op basis van de driejarige performance het rendement van 8,43% niet boven gemiddelde presteert (8,59%) vallen een aantal zaken op. Een hogere Sharperatio en een lagere bèta dan die van de peergroup. Een mooie combinatie, waarbij het behaalde rendement met een lager risico is behaald en het marktrisico ook in ogenschouw wordt genomen.

  • ABN Amro Multi Mgr Profiel 4
    Het fonds ABN Amro Multi Mgr Profiel 4 staat met de standaarddeviatie van 6,33 in profiel Neutraal, waarvan de waarde gemiddeld 6,40 is. Het profielfonds heeft het hoogste rendement over de afgelopen drie jaar, de hoogste Sharperatio, maar ook de hoogste bèta. Het genomen risico wordt wel gecompenseerd, maar de bèta is duidelijker hoger dan die van de concurrentie.

  • Think Total Market ETF Neutraal
    Een van de weinig volledige passieve producten in het spectrum van profielfondsen is van Think ETFs. Het profielfonds scoort een mooi rendement in de peergroep, maar met een hogere standaarddeviatie. Gevolg is dat de Sharperatio lager uitkomt. De oorzaak zou gelijk gewogen benchmarks kunnen zijn. Martijn Rozemuller van Think ETS’s: "Liever een gelijk gewogen index". Het marktrisico, uitgedrukt in de bèta, is gelijk aan de peergoup.

Doe-het-zelvers

Er is geen simpel antwoord te geven op welk profielfonds het beste is, zoals uit de vele indicatoren blijkt. Maar met een gemiddeld 8,59% rendement van tien profielfondsen over de afgelopen drie jaar in de categorie neutraal zou ik wel eens willen weten hoeveel doe-het-zelvers het beter deden.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie