Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

Bodemloze put?

Eens zal de grondstoffendaling wel stoppen, toch? Tot die tijd kunnen gestructureerde producten een oplossing bieden.

Beleggers die grondstoffen of grondstoffengerelateerde bedrijven in portefeuille hebben, beleven geen vrolijke tijden. De prijzen van grondstoffen zijn in een vrije val terechtgekomen.

Af en toe zie je herstel, maar vervolgens worden nieuwe dieptepunten opgezocht. De gevolgen zijn groot. Neem een bedrijf als Royal Dutch Shell, dat onlangs miljarden moest afschrijven op gestaakte zoektochten naar het zwarte goud.

Over goud gesproken, ondanks het herstel gaat het met het edelmetaal ook niet geweldig. Door de crash in grondstoffenprijzen delven vooral mijnbouwbedrijven het onderspit. Is de 30% koersval vanaf de top van de aandelen van olieconcerns als RDS en Total nog enigszins te overzien, de koersen van mijnbouwbedrijven lijken bodemloos.

Niet lucratief

Ik geef enkele voorbeelden, te beginnen met Anglo-American. Dit mijnbouwbedrijf heeft vele grondstoffen in zijn portfolio, van diamanten via kolen tot ijzer. Het bezit en de handel daarin is momenteel geen lucratieve bezigheid, zo weten beleggers.

De koers van het aandeel is van een top van zestien Britse ponden vorig jaar gedaald naar 5,50 pond. Een andere voorbeeld is onze eigen ArcelorMittal met een halvering in de koers tot iets boven de vijf euro in een jaar tijd.

Ooit stond het staalbedrijf op een koers van 65 euro. Op de lage koersen zullen er veel beleggers zijn die popelen om positie in de verschillende grondstofgerelateerde- en mijnbouwbedrijven in te nemen.

Voorzichtig bijkopen?

Eens zal de koersdaling toch voorbij zijn? Natuurlijk is het een mogelijkheid (voorzichtig) de aandelen aan te kopen en bij onverhoopte verdere koersdalingen nog wat bij te kopen. De kans bestaat echter dat een stabilisatie van de koersen nog niet meteen een (sterk) herstel behoeft te betekenen.

Als het herstel uitblijft is risico gelopen zonder dat daar (significant) rendement tegenover staat. Er zijn er interessante gestructureerde producten die op een dergelijke situatie inspelen.

De aardigste, in mijn opinie, zijn de (Capped) Bonus Certificaten op de genoemde bedrijven. Met deze certificaten kan de belegger een flink rendement behalen, ook als de mijnbouwaandelen niet herstellen of zelfs nog (iets) verder dalen.

Bonus Certificaat op het aandeel Anglo-American 

Neem bijvoorbeeld het Bonus Certificaat op het aandeel Anglo-American (A-A). Er is een certificaat verhandelbaar, uitgegeven door Société Générale, dat aflost in december 2016 (ISIN: DE000SE0MMU1).

 • Het certificaat lost af op een koers van 8,60 euro als A-A gedurende de resterende looptijd niet op of onder de 4,90 pond noteert.
 • De koers van dit product is 5,53 euro. Dat betekent dus een mogelijk rendement van 55,5%.
 • De actuele koers van A-A is 5,40 pond. Dat betekent dat er nog een marge is van 9,3%.
 • Als de koers van A-A wel op enig moment 4,90 pond of lager noteert, is de aflossing in december 2016 gelijk de koers van A-A in december 2016.
 • Daarbij geldt dat het een quanto certificaat betreft. Dat betekent dat de pondenkoers van A-A in euro wordt uitgekeerd.
 • Mocht A-A in december 2016 bijvoorbeeld sluiten op vier pond, dan is de aflossing van het certificaat op vier euro.
 • De aflossing op 4 euro zou een verlies van 27,7% ten opzichte van de actuele koers van het certificaat betekenen.
 • Het aandeel zelf is bij een koers van vier pond met 26% gedaald. Die iets grotere daling van het certificaat is de prijs van de mogelijk fraaie aflossing op 8,60 euro als A-A niet al te veel meer daalt.
 • Er is nog een prijskaartje aan het certificaat, namelijk het missen van het dividend dat A-A mogelijk uitkeert. Dat dividend was over de laatste twaalf maanden, op basis van de huidige koers, 10,5%.
 • Als A-A dit dividend ook over de komende twaalf maanden uitkeert, is dat een flinke prijs die de belegger voor het certificaat betaalt.
 • Het is echter de vraag of het hoge dividend daadwerkelijk wordt uitgekeerd. De koers van het aandeel, maar ook de bedrijfsresultaten, wijzen niet in de richting van een voortzetting van het (hoge) dividend.
 • Tot slot: als A-A weer flink in de lift zou komen en eind 2016 boven de 8,60 pond noteert, profiteert de certificaathouder volledig mee. Een slotkoers van bijvoorbeeld tien pond voor A-A, betekent een aflossing van het certificaat op tien euro.

Kortom, als A-A boven 4,90 pond blijft, wacht de certificaatbelegger een fraai rendement.

Capped Bonus Certificaat ArcelorMittal

Ik geef een tweede voorbeeld met het aan de Amsterdamse beurs genoteerde staalconcern ArcelorMittal. Er is een mogelijkheid op heel korte termijn een mooi rendement te behalen met het Capped Bonus Certificaat dat loopt tot 22 december 2015 en is uitgegeven door Citi (ISIN: DE000CW5K140).

 • Dit certificaat heeft eind van het jaar een (maximaal = capped) vaste aflossing op 5,40 euro, mits ArcelorMittal tot en met 17 december 2015 op geen enkel moment 3,70 euro of lager noteert.
 • De actuele koers van het staalconcern is 5,10 euro. Het certificaat is nu te koop op 5,04 euro, wat bij aflossing op 5,40 euro een rendement van 7,1% impliceert.
 • Om dat rendement te bereiken mag Arcelor de komende 1,5 maand maximaal 28% in koers dalen.
 • Als het aandeel toch zo sterk in koers zou dalen, lost het certificaat af op de koers van Arcelor.

Let u wel op dat eind deze week het staalbedrijf zijn bedrijfsresultaten presenteert met mogelijk grote koersgevolgen. De enorme koersbeweeglijkheid van de grondstoffen gerelateerde aandelen maken de potentieel rendementen op de certificaten zo hoog.

Dat komt omdat de certificaten gebruik maken van ingebouwde voorwaardelijke putopties. Voorwaardelijke opties hebben een potentieel hoog rendement in tijden van grote volatiliteit. Natuurlijk blijft er altijd een risico op een flink verlies als de aandelen onverhoopt sterk verder dalen.

Maar dat risico zou er ook zijn met een reguliere positie in de betreffende aandelen. Let in alle gevallen op dat u een debiteurenrisico loopt op de uitgevende instellingen van de certificaten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40