Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Einde grondstoffendaling?

Het grote aanbod en de steeds lagere vraag; de bodem in veel grondstoffen lijkt ver weg. Maar, er zijn uitzonderingen.

China heeft het gedaan. China krijgt standaard de schuld van de snoekduik die commodities hebben gemaakt. De afkoelende Chinese economie zorgt ervoor dat minder grondstoffen nodig zijn. Maar dat is niet de enige reden dat grondstoffen de gebeten hond zijn op de beurs.

Ook Rusland en Brazilië draaien niet zo lekker en zo zijn er meer grote landen die last hebben van economische tegenwind. En beleggers zijn bang dat ook de Amerikaanse economie wat minder zal gaan groeien. Een soort economische besmetting vanuit China. Maar deze trend is niet iets van de laatste tijd.

De Bloomberg Commodity Index, met 22 grondstoffen, is hard op weg naar het vijfde verliesjaar op rij, de langste reeks sinds de start in 1991. Wat dat betekent voor grondstoffen? Nou, het blijft voorlopig nog wel even zo.

Olie naar 20 dollar?

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld zijn basisscenario voor de olieprijs voor het komende jaar verlaagd van 57 dollar naar 45 dollar voor een vat Texas-olie. In het zwartste scenario voor olie zou de prijs per vat wel eens naar 20 dollar kunnen zakken, aldus de zakenbank. Als het aanbod zoveel groter blijft dan de vraag natuurlijk.

Door de lage olieprijs zijn veel toekomstige energieprojecten niet rendabel meer. Volgens energieonderzoeksbureau Wood Mackenzie is er inmiddels voor 220 miljard dollar aan investeringen geschrapt. Vooral dienstverleners aan de olie- en gasindustrie voelen daar de pijn van.

De fracking-revolutie in de Verenigde Staten zorgt voor een aanhoudende groei van energie. Het land zal dit jaar naar verwachting 9,22 miljoen vaten per dag produceren. Dat is weliswaar minder dan tot nu toe gedacht – de lage olieprijs maakt veel van de frackingprojecten onrendabel – maar het is nog altijd het hoogste productieniveau voor de Verenigde Staten sinds 1972.

Goud en koper 

De nervositeit onder beleggers over commodities bleek weer toen eind september handels- en mijngigant Glencore binnen een dag 26% van zijn waarde verloor op de Britse beurs. Het leek wel of beleggers toen pas de problemen in de sector onderkenden.

De slowdown in China drukt ook heftig op de kopermarkt. China is goed voor 45% van de markt. De koperprijs bevond zich deze zomer op het laagste punt in zes jaar. En de verwachting is dat de vraag naar koper een klein beetje (Deutsche Bank) tot niet (Goldman Sachs) zal groeien.

De goudprijs daalde 36% in de afgelopen drie jaar, al bewezen goud-ETF’s hun veilige haven-naam in de jongste sell-off: +2,5% terwijl de S&P 500 op -5% stond.

Softcoms in de lift

Maar het is niet overal huilen met de pet op voor commodity-beleggers. Rijst, een soft commodity doet het bijvoorbeeld goed. In het derde kwartaal werd er in de VS 22% meer betaald voor deze soft commodity. De VS is maar een kleine speler op deze markt. China produceert twintig keer zoveel rijst. In Azië is de productie al een tijdje aan het dalen.

Thailand bijvoorbeeld heeft te kampen met droogte en rijstvoorraden dalen in de hele regio al drie jaar. De rijstprijs zou buiten de VS dus ook wel eens kunnen stijgen door een kleiner aanbod.

Suiker zat in het verdomhoekje volgens de Agro Monitor van ABN Amro. “Er lijkt bovendien een tekort te ontstaan, na een periode van suikeroverschot, en dat kan leiden tot een, overigens beperkte, prijsstijging in de komende maanden. Bij koffie wordt een lager dan verwachte oogst voorzien en een stijgende wereldvraag.

Herstel onzeker

Cacao is per saldo sinds begin dit jaar met 7% in prijs opgelopen, onder andere door de neerwaarts bijgestelde verwachtingen voor de productie in Ghana. Het neerwaarts risico voor de cacaoprijs is beperkt door de kans op droogte en aanstaande verkiezingen in Ivoorkust,” aldus ABN Amro Suiker zit dus op de bodem, maar waar is die bodem voor de hele grondstoffenmarkt?

Is die al in zicht. “I think the time for being bearish for commodities is behind us, but I’m not sure the time for being bullish for commodities is upon us,” aldus Dennis Gartman, een Amerikaanse belegger en bekend van The Gartman Letter. Deze zomer achtte de bekende belegger Jeremy Grantham van GMO de tijd al rijp voor grondstoffen.

Barron’s zetten in augustus op de cover dat het weer tijd is om in te stappen. Als geen belegger ze wil hebben, is dat misschien ook wel zo. Zonder zicht op een flink aantrekkende vraag naar olie, koper en andere grondstoffen, lijkt een herstel echter onzeker. Nervositeit en volatiliteit blijven dan troef.

Prijsdaling grondstoffen nog niet ten einde

 

Profiteren van lagere prijzen met ETF’s

Maar de een zijn dood… Midden in de grootste grondstoffenprijsdalingen in zestien jaar zijn er ook beleggers die hier volop van profiteren. Acht van de tien best presterende ETF’s (op de Amerikaanse markt) profiteerden van deze prijsdalingen, aldus Bloomberg.

Maar dat moeten wel beleggers zijn die voldoende risico-appetijt hebben om bijvoorbeeld in de VelocityShares Daily 3x Inverse Crude ETN te stappen. Deze short-met-hefboom-ETF behaalde een toprendement van 241% in de afgelopen twaalf maanden.

Er zijn alleen niet veel beleggers die dit aandurven. Slechts 2,6% van het beheerd vermogen van Amerikanen in ETF’s zit in grondstoffen-ETF’s. Eind 2011 was dat 10%.

Prijsdaling grondstoffen nog niet ten einde
Rendementen zijn per 31 augustus 2015, bron Lipper.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine, nummer 30, 2015. 

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie