Nieuws

Trendbreuk opkomende markten

Met de ultra lage waarderingen van aandelen in de opkomende markten beginnen beleggers weer in te stappen.

'De uitstroom uit fondsen, die beleggen in opkomende markten is gestopt. De toekomst voor deze categorie oogt goed.' Dit zegt financieel adviseur Joshua Brown op de site The Reformed Broker. Hij verwijst naar gegevens van HSBC. Daaruit blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar maar liefst 62 miljard dollar aan vermogen is onttrokken aan beleggingsfondsen die zich richten op opkomende markten. Het leeuwendeel van dit bedrag werd teruggehaald in het derde kwartaal van dit jaar.

Maar de uitstroom is nu dus gestopt. Sterker nog, in de week die eindigde op 16 oktober, is er weer sprake van instroom. Volgens Brown hebben beleggers gelijk om hun geld op opkomende markten te zetten. Aandelen in deze landen zijn volgens hem op dit moment even ondergewaardeerd als net na de Azië-crisis in 1997. De onderwaardering indertijd zorgde ervoor dat opkomende aandelen in de tien jaren erna beter presteerden dan aandelen in de volwassen markten.In de laatste acht jaar was het andersom.

Brown is er nog niet van overtuigd dat de bodem is bereikt voor beleggingen in opkomende markten. Hij is er ook niet zeker van of de instroom van beleggingsfondsen die in de opkomende markten beleggen wel stand zal houden. Maar de omslag zit er volgens hem wel aan te komen. Hij verwijst naar de aandelenbeurs in Shanghai die eind juni in elkaar klapte. De afgelopen twee weken is de index in Shanghai weer met 15% gestegen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus