Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

CDS en CoCo's meest interessant

Waar moeten beleggers in obligaties nu zijn? Volgens Olivier Debat van UBP zijn bijvoorbeeld CoCo's en CDS interessant.

Beleggers houden met QE en deze rentes niet van obligaties, maar Olivier Debat, fixed income-specialist van het Zwitserse huis UBP, legt uit dat er ook in deze markt obligaties met aantrekkelijke rendementen te vinden zijn. Debat was vorige week op het seminar Quantitative Easing, impact on Asset Classes and inflation, georganiseerd door Alpha Research.

UBP, dat staat voor Union Bancaire Privée, heeft vooral het risico in de obligatieportefeuilles terug gebracht. “Op korte termijn is er weinig zicht op wat er gaat gebeuren op de markt. Hoe zit het met de economische groei wereldwijd, wanneer verhoogt de Fed de rente, hoe zal het met China aflopen? Er is daardoor ook sprake van een hoge volatiliteit en daar komt de lage liquiditeit nog bij. Reden voor ons om minder risico’s te nemen met obligaties."


UBP de-risking van de obligatieportefeuilles

Maar wat als de Fed de rente wel verhoogt, maar de komende jaren niet verder komt dan 1%? “Dat kan, maar zal geen gevaar vormen voor obligatiebeleggers. Ze weten dat de rente binnenkort verhoogd zal worden, daar anticiperen ze op. Wat opvallend is, is dat de spreads al flink zijn opgelopen. Die zijn op het niveau van het eind van een periode van renteverhoging.”

Debat en zijn team zijn erg voorzichtig met euro-obligaties. “De sharpe ratio van deze obligaties is bijna nul. Rendementen bedragen ongeveer 1,5%. Onaantrekkelijk dus.” Maar welke obligatiestrategieën zijn volgens hem het meest aantrekkelijk in deze markt? Dat zijn er drie volgens Debat.

1. Investement grade US credit
Het liefst met een looptijd van zo’n drie tot vijf jaar. Dan valt er eenvoudiger in te spelen op een veranderd rentelandschap. Deze obligaties hebben volgens Debat een aantrekkelijke carry en een prima risico-rendementprofiel. Dat ze in dollars noteren, zorgt ervoor dat het rendement daalt van zo’n 4% naar 3,5% na omrekening naar euro’s, maar is evengoed hoger dan deze beleggingscategorie in euro’s aanschaffen.

Rendementen investment grade obligaties VS

2. CoCo’s van Europese banken met sterke fundamentals
Debat benadrukt dat deze instrumenten met name interessant zijn van grote Europese banken. Beleggers in CoCo’s lopen een risico op de bank, maar door de strengere regels voor banken is dat risico veel kleiner geworden, aldus Debat. “En dat ze populair worden onder beleggers, heeft nog geen opdrijvend effect gehad. Daarvoor is het stigma dat om banken en CoCo’s hangt na de vorige crisis nog te groot,” aldus Debat. Het rendement op CoCo’s kan volgens hem zo’n 6% op jaarbasis bedragen.

 

trackrecord van CoCo's


3. High yield door middel van Credit Default Swaps

Deze producten hebben geen rentecomponent, waardoor een stijgende rente geen invloed heeft op deze producten, en zijn erg liquide. “Wij beleggen in Amerikaanse en Europese CDS-indices. Deze swaps hebben geen exposure naar opkomende markten, daar krijgen beleggers momenteel geen premie voor het extra risico dat ze nemen, en er is geen overlap. Die indices bestaan samen uit 175 namen en leveren tussen de 6% en 8% rendement op.”

rendementen CDS

US High yield energy spreads


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus