Nieuws

Acht huizen over rente VS

De Fed verhoogt de rente nog niet. Dit is wat beleggers, strategen en economen van acht huizen erover zeggen.

De Amerikaanse centrale bank besloot donderdag de rente onveranderd te houden. De situatie buiten de Verenigde Staten is nog te wankel voor een verhoging. Daarbij blijft de inflatie in de VS ver beneden de beoogde doelstelling van 2%. Dit rechtvaardigt volgens de bank geen verhoging.

Dit is wat beleggers, strategen en economen erover te zeggen hebben:

Global Market Strategist David Kelly van JP Morgan AM: "De beslissing van de Fed was niet schokkend en zal ook geen significante impact hebben op de Amerikaanse economische activiteiten. Echter, de gedachten achter het besluit van de Fed doen vermoeden dat de rente later en in een langzamer tempo zal worden verhoogd. Dit wijst op lagere rentestanden op korte termijn en een hoger risico op economische oververhitting op lange termijn."

David Mazza, Head of Research van State Street Global Advisors: "De Fed houdt de rente laag in reactie op een afnemende groei in China. Een sterkere dollar kan een negatief effect hebben op de inflatie en het economische groeipad in de VS. Als de Fed ziet dat de inflatie richting de gewenste 2% gaat, dan kan een renteverhoging waarschijnlijker worden."

Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: "Er was geen noodzaak om de rente te verhogen, dus de Fed heeft terecht voor de wait and see-modus gekozen. Hoewel de werkloosheid is afgenomen tot evenwichtsniveau, 5,1%, waarbij een groei van de inflatie mag worden verwacht, blijft de loonstijging achter. Daarnaast is de situatie in andere delen van de wereld verslechterd; denk aan China, Brazilie en Rusland. Ik verwacht geen verhoging in oktober, maar in december."

Paras Anand, hoofd van Europese aandelen bij Fidelity Worldwide Investment: “Nooit eerder was de aandacht voor een mogelijke actie van de Fed met betrekking tot de korte rente zo groot. De aandelenmarkten zijn kwetsbaar voor een renteverhoging omdat ze op dit moment niet worden gedreven door winstcijfers, maar door meervoudige expansie. Bovendien is er verhoogde nervositeit over de economische groei, met name in China en opkomende markten. In dit licht wordt een renteverhoging door marktpartijen gezien als ongewenst.”

Bloomberg Business heeft ook een aantal reacties van analisten en economen op een rij gezet:

Peter Boockvar, hoofdanalist bij The Lindsey Group: "Het probleem is niet dat de Fed de rente gaat verhogen, maar het gaat nu om de verlammende discussie wanneer dat gaat gebeuren. We krijgen het hele verhaal weer opnieuw. De Fed staat in het middelpunt van onzekerheid en ik denk niet dat de aandelenmarkten dit nog lang zullen accepteren."

Phil Guarco, Global Head of Fixed Income bij JP Morgan Private Bank: "Het belangrijkste is dat het al lang niet meer alleen om de Verenigde Staten gaat. Normaal gesproken hoefde de Fed alleen voor te VS te zorgen, nu is de hele wereld ons probleem en zijn ze vooral bezorgd om het effect dat het heeft op de opkomende markten."

Michael Gapen en Rob Martin, respectievelijk hoofdeconoom en econoom bij Barclays: "Wij hadden een verhoging in december verwacht. Wij vinden de verklaring van de Fed iets meer ‘dovish’ dan we voorspeld hadden. Een verhoging in maart is nu niet uitgesloten, omdat de zwakke inflatieverwachting de kans klein maakt dat het dit jaar nog gaat gebeuren."

Luke Bartholomew, investment manager bij Aberdeen: "Het blijft wachten op Godot. Janet Yellen’s voorzichtigheid heeft het gewonnen van een aantal van haar meer schietgrage collega’s. Een te prille renteverhoging brengt grotere risico’s met zich mee dan een te late rentestap en daarmee is het huidige uitstel gerechtvaardigd. Maar we moeten het uiteindelijke macro-economische verschil tussen een renteverhoging in september of december ook niet overschatten. Het wordt nu interessant om te zien hoe de markten reageren. Risicovolle activa en opkomende markten deden het goed, terwijl de dollar is verzwakt."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen