Nieuws

Bloomberg krijgt concurrentie

De peperdure Bloombergterminal, die nu nog op 325.000 financiële bureaus zoomt, krijgt concurrentie.

De Bloombergterminal krijgt gevaarlijke concurrentie. Het perperdure systeem dat nu nog 325.000 medewerkers in de financiële wereld van alle noodzakelijke informatie voorziet, heeft misschien wel zijn langste tijd gehad. Symphony Communications, gesteund door Goldman Sachs en andere grote zakenbanken, komt binnenkort met een vergelijkbare dienst.

Nou ja, niet helemaal. De gigantische informatiehoeveelheid die een Bloombergterminal in zich draagt, kan Symphony niet matchen. Wat de nieuwkomer wel biedt, is een open source chat service. Daarmee treft het de Bloomberterminal in het hart, want meer dan de helft van de Bloombergabonnees gebruikt de machine alleen maar om te chatten. Een dure grap, want de jaarlijkse huur van een Bloomberg Terminal bedraagt 21.000 dollar, ofwel 57,5 dollar per dag.

Zoete wraak

De concurrerende dienst van Symphony is een stuk goedkoper. Dat biedt zijn chatservice aan voor 360 dollar p.p per jaar, ofwel een kleine dollar per dag. Voordeel van Symphony is tevens dat gebruikers de chatservice kunnen personaliseren. Dat lukt niet met een Bloomberg Terminal, want dat is onderdeel van een gesloten systeem. Naast de chatservice biedt Symphony overigens ook financieel nieuws. Daarvoor heeft het onlangs een akkoord gesloten met Dow Jones.

Nu Symphony de noodzakelijke afspraken met toezichthouders heeft gemaakt om zich aan alle regels te houden, kan de dienst worden uitgerold. Voor de eigenaren van Symphony, Goldman Sachs & Co, kan de wraak op Bloomberg beginnen. Nadat journalisten van Bloomberg waren betrapt op het bespioneren van gebruikers van de Bloombergterminal investeerden de grote zakenbanken, geleid door Goldman Sachs, 66 miljoen dollar in een alternatief dat nu als Symphony door het leven gaat.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente