Nieuws

Draghi gaat door

De ECB is volgens door Bloomberg ondervraagde economen nog niet klaar met verruimen. Er komt nog meer.

Het herstel van de eurzone is zo magertjes dat Draghi er niet aan ontkomt om een nieuwe QE-ronde te beginnen. Tenminste, dat zegt tweederde van door Bloomberg ondervraagde economen. Zij rekenen op een extra QE-pakket ter waarde van 1,14 biljoen euro.

Een fiks bedrag dus, dat tussen nu en negen maanden over de markt zal worden uitgestort. Hoewel economen ook wel zien dat de eurozone nu economisch herstelt verwachten zij dat de economische situatie binnen afziendbare tijd weer zal verslechteren. 

Draghi zelf heeft al gehint op een nieuwe QE-ronde door niet alleen de inflatieverwachtingen naar beneden bij te stellen, maar ook door tijdens de laatste persconferentie te melden dat het QE-programma van de ECB geen vastgestelde omvang, duur en programma heeft. Ofwel, de ECB kan alle kanten uit. 

Van de economen, die voorstander zijn van nieuwe QE-ronde, verwacht 65% dat Draghi deze al in december zal aankondigen. Zo'n 80% verwacht dat de ECB zijn huidige QE-programma zal verlengen, dus ook na de aangekondigde einddatum van september 2016, zal doorgaan met kopen. Een kleine helft rekent erop dat de ECB zijn maandelijkse uitgavenpatroon van 60 miljard euro verder zal verhogen. 29% gelooft ten slotte dat de ECB zijn kooplijstje zal uitbreiden met nieuwe assets

Tegenwind

De economie van de eurozone krijgt steeds meer last van twee trends: de afnemende Chinese economische groei en de lage olieprijs. De gang van zaken in China is slecht voor de Europese export. De lage olieprijs maakt het voor de ECB lastiger de inflatiedoelstelling van 2% te halen. 

Overigens begint volgende week een nieuw programma van de ECB om banken te helpen meer uit te lenen aan bedrijven en huishoudens. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente