Nieuws

Kostbare steunoperatie China

De kosten van China’s pogingen om de aandelenmarkt te stabiliseren zijn ondertussen opgelopen tot 236 mrd dollar.

De kosten van China’s pogingen om de aandelenmarkt te stabiliseren zijn ondertussen opgelopen tot 236 miljard dollar, stelt Goldman Sachs. Alleen al in augustus kochten de beleidsmakers voor 600 miljard yuan aan assets op, valt te lezen op Bloomberg. De vrees wat er gaat gebeuren, als de overheid zijn opgekochte stukken weer van de hand wil gaan doen, is echter ongegrond. Specialisten van Goldman Sachs wijzen daarbij op eerdere ervaringen in Hongkong en de VS. 

Sinds juni is de Shanghai Composite Index met 41% gekelderd, daarmee is vijf biljoen dollar aan waarde in rook opgegaan. Vooral beleggers met geleend geld kozen voor een exit, toen signalen over een zwakkere economie opkwamen. De onrust is overgeslagen naar de wereldwijde markten. Om de val te stoppen heeft de overheid een agentschap opgetuigd om assets op te kopen, met een kas van meer dan 400 miljard dollar. De overheid greep in en grootaandeelhouders is verboden hun stukken van de hand te doen en staatsbedrijven moesten verplicht aandelen opkopen.

Na de grootse militaire parade neemt de speculatie toe dat de overheid een punt zet achter de grootscheepse opkoopacties. Het China Securities Finance Corp zou alleen nog in actie komen als er buitengewone volatiliteit optreedt of een systeemrisico dreigt. Het agentschap zal nog wel jaren actief blijven op de aandelenmarkt, stelde de toezichthouder vorige maand.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus